sebesp | 2022.08.14

Herzog & de Meuron dinamikus játékossággal tört be London égbe nyúló irodanegyedébe.

Az 58 emeletes, jellegzetes, erősen tagolt, geometrikus, mégis változatos homlokzattal rendelkező One Park Drive felhőkarcolót Herzog & de Meuron tervezte. Az okosan szobrászkodó külső elegánsan lebontja a lakótorony teljes volumenét, biztosítva, hogy a sokemeletes épített környezethez illeszkedjen, de egyben a környezet, a Canary Wharf zöldben sem szegény és jelentős vízfelületekkel bíró területével is kapcsolatot teremtsen.

A 205 méter magas épület szándéka volt, hogy meghatározó látványelem legyen a kétszáz éves múltra tekintő kereskedelmi hajódokk partján. A felhőkarcolót hengeres torony megjelenésűre tervezték, de a lakások többségének szabályos, egyenes élei vannak. Ez olyan különleges megjelenést kölcsönöz, amely megkülönbözteti az épületet a többnyire egyszerű hasáb tömegű irodatornyoktól, de nem befolyásolja a lakások minőségét, mert az egyes lakásokat derékszögű síkok határolják.

A mesterien tervezett, absztrakt módon képzett körkörös szintekből álló épület aprólékosan megtervezett lakásbelsőket, valamint számos szolgáltatást kínál a lakók számára, mint például recepció, 24 órás portaszolgálat, társalgó, mozi, könyvtár és egy teljesen felszerelt egészségklub. A kör alakú forma az épület összhatását is „lágyítja”, egyértelműen elválasztja a közelben lévő irodatornyoktól. 

A One Park Drive négy különálló részre oszlik, amelyek jól láthatóak a külsején. Az apartmanok ugyanis különböző kategóriákba sorolhatók: alsó loft, középső klaszter, felső Bay apartmanok, és a panorámás penthouse legfelül. Ezek sokféle méretet és konfigurációt biztosítanak, amelyek mindegyike erősen kapcsolódik a kültérhez a nagy nyílásokon, eltolható paravánokon vagy teraszokon keresztül. A lágy színpaletta a belső tér anyagain is folytatódik: beton felületű belső falak, profilozott faburkolatok és a természetes kő kiegyensúlyozott, meleg egészet alkotnak.

A One Park Drive az első lakás funkciójú felhőkarcoló az Egyesült Királyságban Jacques Herzog és Pierre de Meuron 1978-ban alapított stúdiója, a svájci Herzog & de Meuron tervezésében.

Képek: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások