Csépé | 2021.12.11

Szekrény tetején mentett secco, a faluban előkerült szobor, szilánkokból visszatervezett padló: a bajnai Sándor-Metternich-kastély hihetetlen titkokat rejt. A Sándor-palota névadó családjának bajnai kastélya ma újra régi fényében ragyog.

Hild 1834-es alkotása önmagában nem lenne annyira egyedülálló – bár az 1480-1508 között épült Both-udvarház barokk korban kibővített épületének a klasszicista átalakítása teljesen rendben van –; itt az enteriőrök hiteles helyreállítása igazán érdekes.

Adva van például az Ördöglovasként is ismert Sándor Móric által 1833-ban megrendelt díszítőfestés, melyet az Olaszországban megismert Alessandro Sanquirico, a milánói Scala látványtervezője készített.  A seccót a szocializmus kitörése után traktorállomássá alakított kastélyból a téeszelnök megbízásából Illés János és Szentesi Róza levették (bandázsolással, és a vakolat levékonyításával), de mivel a restaurálásra és visszahelyezésre nem volt pénz és akarat, a 61 négyzetméteres falfestményt 124 darabra vágva 40 évig őrizték saját otthonukban a kultúra végvári katonáiként, míg végül most fiuk, Boromisza Péter restaurátor felújítva visszahelyezhette.

Sanquirico másik alkotását, az etruszk terem mennyezetét töredékekből kellett újrakészíteni, de itt legalább az ablakok, a kandalló és a tükör keretén kívül a falfestmény nagyobb része is megmaradt. Ezzel szemben például az eredeti angol bútorzat nyom nélkül elveszett, viszont a Harmincad utcából kiköltöző angol nagykövetségnek volt korabeli bútorzata, ami szívesen adott ajándékba. Az asztalon néhány könyv, ami az eredeti könyvtárból előkerült, főleg lótartással kapcsolatos díszkötéses könyvek. A kandalló előtti konzolasztalt ugyanakkor csak egy most felbukkant fotóról sikerült újraalkotni: Rostás Péter a Metternich-családnál tett látogatásán került elő néhány korábban ismeretlen családi felvétel. A látogatásról Tasziló gróf (nem vicc, tényleg ez a neve) úgy nyilatkozott: Péter többet tud a családomról, mint én. Egyébként Rostás Péter volt az is, aki párizsi bolhapiacokon és műkereskedésekben felhajtott ugyanolyan kisplasztikákat, tárgyakat, amilyenek a kandallópárkányokon egykor álltak (és amiből egy töröttet a falusiak kimentettek), vagy például utánajárt, milyen színűek lehettek a drapériák az ablakokon. Még arra is gondja volt, hogy a korszakból származó csillárokba az izzók fénye, a kristályon a csillanása minél jobban hasonlítson a két háború közöttire. Persze ilyen izzók már nem kaphatók.

A felújítás során Máté Zsuzsanna csapatával megtalálta a barokk nyílásokat és falfestményeket is, melyeket a földszinten be is mutatnak.

Az építészi feladat sem volt kicsi: Szilágyi Klára és Erő Zoltán Hild hagyatékával is küzdöttek: néha a tartófalak nem estek egymás alá, vagy például a kocsibehajtó feletti teraszoknak semmi vízszigetelésük nem volt, be is áztak. A termek padlójának anyagát bélyegnyi töredékekről  sikerült  meghatározni Erő Zoltánéknak, és visszaállítani az eredeti parkettát.

A helyreállított enteriőrök egyben kiállításnak is helyet adnak: a XIX. századi celeb, Sándor Móric világát, a lóversenyzésért Széchenyi Istvánnal közösen tett erőfeszítéseket, lánya, Paulina divatdiktátori és zenei tevékenységének emlékeit éppúgy kiállítotték, mint a "felszabadulás" utáni időszak gyászos állapotát, tönkrement bútorokat, egy traktort, amilyennel a lépcsőn is felmentek a szahanovisták merő kivagyiságból. Izsó Károly helyi polgár volt az, aki a háború után barátait rávette: dobják össze a pénzt, hogy a grófi edényzetből egy tányért megvegyenek a ("zabráló") orosz katonától, ami így kerülhetett most a kiállításba.

Az Ördöglovas két filmje is megtekinthető, de még egy virtuális lóugratást is átélhetünk az interaktív kiállításon.

Reméljük, a felújítás hamarosan a pálmaház és az orangerie helyreállításával teljeskörűvé válhat.

A hivatalos sajtóanyag:

2021. december 10-én, pénteken, 14.30 órakor rendezték meg – a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében – „A bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes és parkjának turisztikai célú fejlesztése” nevű projekt ünnepélyes megnyitóját (GINOP-7.1.1-15-2015-00004). Az európai uniós támogatás összege 1.723.500.000,- Ft, a hazai támogatás pedig 557.161.348,- Ft volt. A projekt összesen 2.280.661.348,- Ft forrásból valósult meg 2018 és 2021 között - tájékoztatott Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa, Pallagi Tibor, Bajna polgármestere, valamint házigazdaként Glázer Tamás, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek.

A bajnai fejlesztés célja volt a Sándor–Metternich-kastélyegyüttes felújítása és eredeti állapotának bemutatása a látogatók számára. A források gazdaságos és célzott felhasználását szem előtt tartva jelen projekt a kiemelt jelentőségű műemléki értékeket célozta meg. A fejlesztési terület kiterjedt a főépület mindkét szintjére, ahol valamennyi helyiségben neves külföldi mesterek által készített barokk vagy klasszicista díszítő falfestések találhatóak. Az intézői udvar délkeleti szárnyában kerültek kialakításra az üzemi területek, a kastély főépülete és a mellékszárnyak által körülölelt díszkert szintén megújult, ahogy a kastélypark is.

A középkori alapokon álló barokk, majd klasszicista stílusban kiépített egykori főnemesi rezidencia bemutatását célzó munkálatok kiemelkedő gondossággal és magas minőséggel történtek. A főépület építési munkái során megújultak a nyílászárók, helyreállították a belső tereket, padlózatokat, de a gépészeti és elektromos rendszereket is megújították. A hazánkban és Európában is különleges barokk-klasszicista falfestések és mennyezetfreskók egyes részeken restaurálásra és bemutatásra kerültek. A fejlesztés egyik érdekessége, hogy visszahelyezésre került az emeleti Raffaello-teremben a páratlan szépségű, Sanquirico- tervezte mennyezeti falképegyüttes. A pazar festmény közel 40 éves gondos megőrzés után született újjá és került vissza eredeti helyére.

A főépület földszintjén látogatható lett a felújított kastélykápolna, valamint egy barokk falképrészletekben gazdag teremben kapott helyet a kávézó és az ajándékbolt. A mellékszárnyban vizesblokkokat és egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. A kastély és parkja – Budapest közelségének köszönhetően – kiváló rendezvényhelyszínként is funkcionál majd.

A kastélypark megújítása a történeti elemek megőrzésének a céljával természetvédelmi szempontok alapján történt, így a park az egykori tájképi kert hangulatát idézi, amelyet gyalogosan járhatnak be a látogatók. A kastélyparkban a tematikához kapcsolódó játszótér, landart alkotások, fotópontok és pihenőhelyek kínálnak kikapcsolódást minden korosztály számára.

A bajnai kastélyhoz szervesen kapcsolódó Hősök tere felújítása konzorciumi együttműködési megállapodás (Bajna Önkormányzat és NÖF Nonprofit Kft.) szerint készült el. A tér fontos szerepet tölt be a település központjaként a kastély szomszédságában, és alapját képezi a látogatók kastélyhoz jutásában: a közösségi tér a sikeres beruházás után pihenőbútorokkal, friss burkolattal, parkosított részekkel, rendezett parkolási lehetőséggel várja a bajnai kastélyhoz ellátogatókat.

ICOMOS-díjas felújítás

Az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) nemzetközi szakmai szervezet Magyar Nemzeti Bizottságának célja, hogy előmozdítsa és segítse a műemlékek és műemlékhelyszínek megőrzését, bemutatását, méltó, fenntartható használatát. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb taglétszámú tagszervezete, amelynek tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. A Bizottság minden évben ICOMOS-díjjal ismeri el a magas színvonalú műemléki felújításokat. A „kiemelkedő és példamutató módon megvalósított, szakszerű és gondos felújításnak, képzőművészeti értékei restaurálásának, az épülethez illő közösségi hasznosításának” elismerésére 2021-ben a bajnai Sándor-Metternich-kastély felújítása ICOMOS-díjat kapott.

Interaktív kiállítás

A kastély főépületében kapott helyet a mozgalmas életű „Ördöglovast”, azaz gróf Sándor Móricot és lányát, a „divatdiktátor” Sándor Paulina grófnőt bemutató kiállítás. A modern, élményközpontú tárlat e két színes egyéniség életpályájával ismertet meg történetmesélés, és interaktív, szimulációs eszközök segítségével. Visual guide-on 3D-s és kiterjesztett valóságon alapuló rekonstrukciók segítségével, élményszerűen került megjelenítésre az épület története. A gyerekek számára külön eszközök és kiállítási tartalom segítségével válik befogadhatóvá a kastélyok világa.

A tárlat keretében a földszinten a kastély történetébe nyerhet betekintést a látogató, amint 19. századi pompájában a Sándor-Metternich család nevezetes tagjainak adott otthont, de látványos kiállítási elem az épület háborút követő korszakának bemutatása is.

Az emeleti termek két szárnya bemutatja Móric gróf és lánya életének meghatározó eseményeit, kiemelve a lovas sportot, vadászatot és a korabeli divatvilágot.

Bővebb információ:

A bajnai kastély egykori tulajdonosa, gróf Sándor Móric, a félelmet nem ismerő „Ördöglovas” a legendák szerint saját kastélya erkélyéről is leugratott és az épületen belül is gyakran lovon járt. Kalandjait állandó kísérője, udvari festője, Johann Gottlieb Prestel több képen is dokumentálta. Feleségét, a nagyhatalmú Metternich kancellár lányát is úgy ismerte meg, hogy a Sándor-palotához vezető lépcsőn átugratott Leontine hintaja fölött. A lány azonnal beleszeretett. A gróf feleségül kérte és költséget nem kímélve hozzákezdett a bajnai kastély átépítéséhez, hogy az méltó pompával fogadhassa a kancellár lányát. A klasszicista stílusú átépítés és a bővítés terveit Hild József építész készítette el, a belső termek díszítésére pedig a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico kapott megbízást.

Lányuk, Metternich-Sándor Paulina a 19. századi közép-európai kultúrtörténet egyik legizgalmasabb személyisége volt. Diplomatafeleségként bejárta Európát, Franciaországban a császárnéval együtt diktálta a trendet, Bécsben divatklubot alakított, Wagner neki ajánlotta egyik zongoradarabját, Edgar Degas pedig megfestette őt egy fénykép alapján. A kiállítás bemutatja gróf édesapja mellett Paulina mozgalmas, közéletben betöltött életének főbb állomásait is.

Megbízó: NEMZETI KASTÉLYPROGRAM ÉS NEMZETI VÁRPROGRAM – DR. VIRÁG ZSOLT miniszteri biztos NEMZETI ÖRÖKSÉGVÉDELMI FEJLESZTÉSI NONPROFIT KFT. – GLÁZER TAMÁS ügyvezető 

Műemléki épületkutatás és régészet: GALAMB ZSUZSANNA (MMA-MÉM MDK), HOROGSZEGI TAMÁS (NÖF NONPROFIT KFT.)

Kerttörténeti kutatás: KLAGYIVIK MÁRIA (NÖF NONPROFIT KFT.)

 

Generáltervező, építész és belsőépítész tervező: PALATIUM STÚDIÓ KFT.

Felelős építész tervező: ERŐ ZOLTÁN

Építész, belsőépítész tervezők; munkatársak: SZILÁGYI KLÁRA DLA, SZÉKELY MÁRTON, PÉTERFFY MIKLÓS, ERDÉLYI ERIKA, STÁGEL SOMA, HARTMANN GERGŐ

Kiállítás kurátora: DR. ROSTÁS PÉTER

Tájépítészet: DR. BALOGH PÉTER ISTVÁN, SERES ANNA (S73 KFT.)

Tartószerkezetek: KOVÁCS CSABA (RETICOLO KFT.); MARKOVITS PÉTER (MTM KFT.) 

Épületgépészet: VARGA BALÁZS (MEVAPLAN KFT.)

Épületvillamosság: SÁPI JÓZSEF (ORFOREUSZ KFT.)

 

Műszaki menedzser: DÉNES SÁNDOR 

Projektmenedzser: POZSGAI ANDRÁS, VAVRA ÁRON, KOVÁCS ENIKŐ

Műszaki ellenőr: KOVÁCS MÓNIKA NÖF Nonprofit Kft. részéről

Építész szakértő: MÁTÉ ZSUZSANNA

Tájépítész szakértő: KLAGYIVIK MÁRIA

Turisztikai menedzser: MIKLÓS DÓRA

Marketing menedzser: BALI ZSUZSANNA

Bővebb információ itt: https://bajnaikastely.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások