Rajki Diána | 2015.05.18
Legyen szó akár egy modern családi ház homlokzatáról, sorházról, középületről, vagy irodaházról, a szálcement Cedral homlokzatburkoló lapokkal kiváltott faburkolat szemet gyönyörködtető megjelenése az épületet feltétlenül kiemeli a környezetéből.

A fa hagyományos építőanyag, egyidős az építészettel, az épület számos részén alkalmazható eszköz ma is. A faburkolatok természetes anyagként naturális hatást keltenek, mintázatukat a faerezet adja. Legyen szó teljes homlokzatburkolatról, vagy akár csak az épület egy részéről, például oromdeszka kialakításáról, a fa, mint építőelem modern vagy klasszikus épület homlokzatán egyaránt megállja a helyét.
Mindezzel szemben áll, hogy a fa, még felületkezeléssel sem feltétlenül kellően időjárásálló, folyamatos karbantartási igénye miatt nem tartozik a legtartósabb anyagok közé. Ezzel szemben a fa hatását keltő Cedral szálcement burkolat alkalmazásával hosszú évtizedekig tartós homlokzatunk esetén sem kell lemondanunk a fa szemet gyönyörködtető látványáról.

Számos nemzetközi példán jól látható, hogy a fa mintázatú vagy sima, hosszan elnyúló burkolólapok látványa, akár üvegfelületekkel, akár téglaburkolattal harmonizálva hogyan határozza meg az épület karakterét. A Cedral lapokkal készült homlokzat stílusa első ránézésre inkább a modern vonalvezetésű, minimalista stílusú épületekhez illeszkedik, de gyakran az ismét egyre kedveltebb hagyományos tetőtípussal rendelkező házakon is megjelenik.

A felület, a mintázat, a lapok vízszintes vagy függőleges elhelyezése mellett az építészet eszközei közül nem hagyhatjuk említés nélkül a színeket. A Cedral az élénktől a pasztell különböző árnyalatain át sok színben megtalálható, így akár az elegáns, egyszínű megjelenés vagy egy színes, tekintetet csalogató homlokzat is megvalósítható, ami pl. egy óvoda esetében kifejezetten előny lehet.

A látványon túl

Az épületek homlokzatának nemcsak esztétikailag kell tökéletesnek lennie, a homlokzat az épület külső védelmében is szerepet játszik. A Cedral burkolati lapokkal készült homlokzat ezen kritériumnak is maradéktalanul megfelel. A fával ellentétben a Cedral nem repedezik, nem vetemedik, nem korhad, a festék nem pereg le róla és így a felület egyáltalán nem igényel karbantartást. További fontos előnye, hogy nem éghető, ezáltal védi az épületet, az ott élők életét és értékeit is.

Klasszikus megjelenés könnyű alkalmazhatósággal

A Cedral Classic lapok látványukban a hagyományos és legegyszerűbb fűrészárut jelenítik meg, ám a szálcement lap a fával szembeni előnyös tulajdonsága, hogy vastagsága a gyártástechnológiának köszönhetően mindössze 1 cm. A Classic lapok vízszintesen és függőlegesen is könnyen elhelyezhetőek, így az épület designját, megjelenését messzemenőkig meghatározhatják.

A Cedral Click számos előnyös tulajdonsága mellett fontos kiemelni könnyű szerelhetőségét, amelyről a két hosszanti oldalán található bemarás gondoskodik. Jellegében és megjelenésében a fa mintával ellátott Cedral Click lap a lambéria burkolat hatását kelti, ezzel szemben a sima felületű inkább modern, minimalista sávos burkolatra emlékeztet.

A famintás Cedral lapok 3D nyomott felülete, plasztikus mintázata a cédrus erezetét idézi, ezzel a fa természetességét és szépségét a homlokzatra varázsolva a szálcement tartósságával ötvözi.
A sima felületű Cedral lapok egyszerű, de mégis markáns karaktere azok igényeit szolgálja, akik sávos kialakítású homlokzatburkolatokban gondolkodnak. A lapok felülete azért mégsem teljesen sima, ezzel elkerülve a „mű” burkolat hatását, a napsugarak segítségével pedig a felület élettel telik meg.

A Cedral lapok gyártója az Eternit, az érvényes nemzetközi és hazai szabványoknál szigorúbb feltételrendszert állított a termékkel szemben, amelyet írásos formában garantál. A 30 év termékgarancia mellé a cég a lapok felületének rendellenes színelváltozásaira és bevonat leválására a piacon egyedülálló 10 éves garanciát vállal írásban.

www.eternit.hu, www.akcio.eternit.hu, www.cedral.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások