sebesp | 2020.10.01

David Adjaye brit-ghánai építész elnyerte a Brit Építészek Királyi Intézetének 2021. évi aranyérmét, ő az első fekete építész, aki elnyerte a rangos elismerést.

A RIBA által odaítélt és a királynő által személyesen jóváhagyott Gold Medal azokat ismeri el, akik életüket az "építészet fejlődésének" szentelték.

David Adjaye, akit 2017-ben ütöttek lovaggá építészeti munkásságáért, olyan projektek építésze, mint a Smithsonian Amerikai Történelem és Kultúra Nemzeti Múzauma, a washingtoni könyvtárépület és a londoni Whitechapel Ideas Store. Az Adjaye Associates jelenleg az accrai Ghánai Nemzeti Székesegyházon dolgozik.

"Hihetetlenül nagy megtiszteltetés, hogy társaim elismerik a munkámat, amelyet csapatommal együtt teljesítettem, és annak hozzájárulását a szakma elismeréséhez az elmúlt 25 évben" – mondta Adjaye, aki 2000-ben alapította az Adjaye Associates-t. "Az építészet számomra mindig a szépség megteremtéséről szólt, arról, hogy a világ minden népét egyformán gazdagítsa, elősegítve a mesterség fejlődését" – tette hozzá. "Ennek a tudományágnak a társadalmi hatása volt és lesz a továbbiakban is a vezérlő erő, amely meghatározza munkáimat."

"David hozzájárulása az építészethez és a dizájnhoz globálisan már megdöbbentő, és izgatott várom, hogy még mi mindenre számíthatunk" – mondta Alan Jones, a RIBA elnöke. "A magánlakásoktól a nagy művészeti központokig minden szinten érzékelhető David Adjaye alapos mérlegelése az építészet kreatív és gazdagító erejével" – tette hozzá. "Úgy gondolom, hogy mind építészeti munkássága, mind építészeti iskolákban végzett oktatási munkája jelentős részét képezik szakmai tevékenységének. Művészi és társadalmi jövőképe olyan közösségi projekteket hozott létre, amelyek tökéletesen bemutatják az építészet társadalmi lehetőségeit – elősegítve az empátiát, az identitást és a büszkeséget."

A Brit Építészek Királyi Intézetének Aranyérmét, mely szinte az egyetlen elismerést, mely nem épületet, hanem személyt nevesít, korábban többek között Frank Lloyd Wright, Frank Gehry, Norman Foster, Neave Brown, Nicholas Grimshaw, Sheila O'Donnell és John Tuomey, valamint Peter Zumthor kapta meg. Tavaly Yvonne Farrell és Shelley McNamara, a Grafton Architects társalapítói vehették át a díjat.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások