cikk

Energiahatékony épületek építése Ytong vasalt pallós építési rendszerrel


d.adel | 2022.11.07

Az építkezés folyamata számos gazdasági tényezőből áll, melyek nagyban befolyásolják a végleges bekerülési költséget, mint például az építkezés időtartama, illetve a megfelelő szakképzett munkaerő megléte.

Az Ytong vasalt palló termékek szintmagas, masszív, daruval mozgatható építőelemek. A nagy méretű Ytong fal-, födém- és tetőpallóknak az adott projekthez igazadó méretre gyártása jelentősen lerövidíti az építkezés idejét, továbbá csökkenti a szükséges élőmunkaerő mennyiségét, ami a hagyományos kiselemes építésnek csupán az 1/3-a, így kiváló minőségű épületek valósíthatók meg gyorsan és gazdaságosan.

A nagy elemekből és a daruval történő beépítésből adódóan egy munkanap alatt akár 100 m² falfelület is elkészíthető – ez hozzávetőlegesen egy átlagos családi ház egy teljes szintjének felel meg. Az előre megtervezett elemkiosztás segítségével maximalizálható a szerkezet teljesítménye, illetve minimalizálható a nem megfelelő építésből, csomóponti kialakításból fakadó hibák száma. A daruval történő beépítésnek köszönhetően jelentősen csökkenthető az élő munkaerő igénye - a teljes építési folyamathoz elég egy darukezelő és két szakmunkás -, ami kiemelten fontos szemponttá vált a szakemberhiányos gazdasági környezetben.

A gépi elemmozgatás ergonomikus és könnyebb munkavégzést tesz lehetővé, jelentősen növelve a szakképzett munkaerő energiahatékonyságát. Az Ytong pallós építési rendszere ugyanazokkal a kiváló

épületfizikai tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos falazóelem, így a „tér minden irányában” azonos mértékben szigetel, az intelligens páraszabályozásnak köszönhetően pedig optimális lakóklímát, valamint megfelelő nyomószilárdsága masszív és értékálló szerkezetet biztosít.

Az Ytong pallókkal történő építkezés során az összes elem tökéletesen egymáshoz illeszthető, nem keletkezik építési hulladék, így költséghatékonnyá válik a kivitelezés folyamata. Amennyiben a rendszer többi elemét is beépítik, úgy a tökéletesen illeszkedő homogén rendszerelemeknek köszönhetően megelőzhetők a hőhidak kialakulása.

A komplett rendszer elemei: emelet szintmagas falpallók (standard és egyedi gyártású elemek), mellvédelemek, sarokelemek, oromfalelemek, áthidaló elemek, parapetelemek, lábazati elemek.

A rendszer falpallói, illetve kiegészítő elemei átveszik az építményben keletkező függőleges és vízszintes terheket. A nagy elemméretből fakadó közel homogén falszerkezet erőhatásokkal szembeni ellenálló képessége jól tervezhető és biztos megoldást nyújt a felmerülő erőhatások kezelésére.

Az Ytong tető- és födémpallói ideálisan kiegészítik a falpalló rendszerét – gyorsan, stabilan, alátámasztás nélkül. Az elemek kiváló hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező, vasalással megerősített pórusbeton termékek, ily módon tökéletesen kombinálható egymással a jó hőszigetelés és az optimális nyomószilárdság.

A rendszer nyújtotta előnyök:

  • gyorsan és egyszerűen beépíthető,
  • alátámasztás nélkül azonnal terhelhető,
  • egyszerű felületképzés,
  • nincs szükség zsaluzatra vagy felbetonra,
  • minden évszakban optimális lakóklímát teremt,
  • kiegészítő termékek széles választéka (például
  • attikafalelemek).

A Ytong tető- és födémpallókat kifejezetten az adott építési projekthez tervezik és gyártják. Fontos, hogy a gyártó szakképzett kollégái lehetőleg már a tervezési szakaszban egyeztessenek a tervezővel, megrendelővel.

  • A családi házak, ikerházak, sorházak és társasházak kivitelezéséhez használható Ytong pallók teherhordó és nem teherhordó falak építésére egyaránt alkalmasak
  • Az Ytong pallókkal történő építkezés során az összes elem tökéletesen egymáshoz illeszthető, nem keletkezik építési hulladék, így költséghatékonnyá válik a kivitelezés folyamata

A mérnök kollégák tanácsot adnak a hatékony elemkiosztásra, a födém műszaki jellemzőire, illetve a csomópontok kialakítására. Segítenek a részletes beépítési terv kidolgozásában, jelen vannak a kivitelezés indításakor, így is támogatva a zökkenőmentes kivitelezési folyamatot.

Bővebb információ a gyártó honlapján.

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások