hír díj Építészeti Nívódíj

Családi ház, lakópark, gimnázium az építészeti nívódíj nyertesei


sebesp | 2020.10.16

Debreceni családi ház, a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark és a szentendrei Ferences Gimnázium új épületszárnya nyerte a Wienerberger idei évi építészeti nívódíját.

Új építésű ingatlanok, újító megoldások és rekonstrukciós épületek kategóriákban választották meg 2020 építészeti nívódíjas épületeit a Wienerberger cég által kiírt pályázaton. A megmérettetésben 2016–19 között átadott épületek vehettek részt. Az elismeréseket ma adták át a győzteseknek Budapesten.

Az újépítésű ingatlanok kategóriában a mátészalkai Nagy Béla által tervezett debreceni családi ház kapta az elismerést. A zsűri az egyszerűséget és a funkcionalitást emelte ki, a tökéletes területhasználat mellett külön méltatta az ökonomikus szemléletet.  

Az innovációs díjat a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark érdemelte ki; tervezője a Hajnal Építésziroda. A bírálók véleménye szerint a lakópark ikonikus zöld homlokzatával vonzza a tekintetet, műszaki, szakmai megoldásával olyan minőségi szintet képvisel, ami kiemelkedő és méltó példája lehet a jövő épületeinek.

A Szentendrei Ferences Gimnázium hetven éve működik a városban, ám egy ideje már nem tudta megfelelően kiszolgálni a megnövekedett igényeket, így új épületszárnnyal kellett bővíteni. A Golda János, Híves Melinda, Mészáros Erzsébet által tervezett épületegyüttes két belső udvart fog közre. Az épületrész a többi között rendházi lakásokat, közösségi és kiszolgáló helyiségeket foglal magába, és olyan kiemelkedő módon épült meg, hogy a rekonstrukciós díj kategóriában első díjat kapott.  

A zsűri további három elismerő oklevelet is kiadott egy szentendrei lakóépület (Bársony Építész Stúdió), a pécsi református iskola (Kokas és Társa Tervező Kft.) és a kaposvári informatikai képzőközpont (Arker Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft.) tervezőinek.  

Forrás: Wienerberger Építészeti Nívódíj

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások