cikk

Északi-stílusban: a Nordic Light irodaháza


d.adel | 2022.09.22

A Nordic Light Trio irodaház a WELL minősítés követelményeinek megfelelően számos higtech megoldás alkalmazásával épült. A fenntarthatósági elvárásokkal összhangban az épületre PREFA Sidings homlokzatburkolat került. A kivitelezést végző Hafter Kft munkája homlokzatburkolat kategóriában elnyerte a PREFA „Év Bádogosa” díjat.

A Nordic Light Trio a svéd érdekeltségű Skanska beruházásában, a Nordic Light komplexum befejező ütemeként valósult meg. Fenntartható megoldásokkal, a WELL minősítés követelményeinek megfelelően tervezte a Paulinyi-Reith & Partners. A tervezési elvek között a svéd hagyományokat követve a minél komfortosabb munkahelyi környezet elérésére mellett, számos hi tech megoldás alkalmazására való törekvés is szerepelt. Ezek között pl. a Skanska beépített, többfunkciós épület applikációjával a felhasználók telefonjaik segítségével tudnak belépni az irodába, illetve az applikáció rendszámfelismerő rendszere engedélyezi a garázsba való behajtást is. A tárgyalások szervezését is a modern technológia segíti: a virtuális QR belépő kiállítása könnyíti az épületbe be és kijutást.

 

Fenntarthatóság és szépség

A tervezés és a kivitelezés során a projektben résztvevők az irodaházakra alapvetően is jellemző szigorú műszaki- és energetikai előírások mellett, a fenntarthatóság követelményeit, és az esztétikus megjelenést is fontos kritériumként kezelték. A skandináv építészetre amúgy is jellemző fémhomlokzat ezért kézenfekvő megoldásnak tűnt, a választás pedig a környezetbarát alumíniumból készült árnyékfugás Prefa Sidings P.10- re esett, Prefa fehér színben. Ez a matt fehér coil coating bevonattal rendelkező homlokzatburkolat nem csak jól illeszkedik az épület tervezett stílusához, de megfelelő műszaki paraméterekkel is rendelkezik a feladathoz. Ezek között fontos említeni a 45 perces tűzterjedési határétékvizsgálatot, a vízzárósági vizsgálatot és sóspermet vizsgálat eredményeit, valamint a 40 év gyártói szín- és anyaggaranciát.

 

A kivitelezés nehézségei

Az átszellőztetett homlokzaton a PREFA Sidings sávos burkoló lapjai, 3 féle szélességben felváltva, vízszintesen kerültek az épületre, úgynevezett vadfedéssel. A hossztoldásokhat fugaelemekkel oldották meg. A munka érdekessége, hogy nem csak homlokzatként, de helyenként, kisebb felületeken álmennyezetként is alkalmazták a korszerű alumínium anyagot. Mivel a sarokkialakítások tekintetében nem a standard csomóponti kialakítást választották, így a szakemberek kreativitására is szükség volt a megvalósításhoz. Mockupot készítettek, többféle verziót is lemodelleztek, mire megtalálták azt a megoldást, amely a magas szintű esztétikai és műszaki elvárásoknak egyaránt megfelel. A precíz munka érdekében a kivitelezés során többször is járt a PREFA alkalmazástechnikus szakértője a helyszínen.

 

Kivitelezés: díjazva

A homlokzat kivitelezése végül a nehézségek ellenére is olyan jól sikerült, hogy a kivitelező Hafter Kft. ügyvezetője, Bartus Péter úgy döntött, pályázik vele a 2020- as „Év Bádogosa” díjra. A neves szakemberekből álló zsűri a kategória legjobbjának találta, és a következőképpen értékelte.

„A budapesti irodaépület homlokzatburkolata fehér színű árnyékfugás Sidings elemek felhasználásával készült, ám csomópontjaira nem minden esetben kínálkozott standard megoldás. E csomópontok megoldásainak, a magas szintű esztétikai elvárások mellet, a műszaki szempontoknak is maximálisan meg kellett feleljenek. A vízszintes kiosztású Sidings burkolat a síktöréssekkel tagolt épületforma ellenére a kivitelezés precizitásának köszönhetően egységes képet nyújt. A homlokzatburkolat nyílászárókhoz és egyéb épületszerkezetekhez történő csatlakoztatása példás. A mennyezet burkolat kivitelezési minősége, a homlokzathoz hasonlóan tökéletesen elvégzett munkáról tanúskodik.”

Bővebben a Prefa homlokzatburkolatokról: https://www.prefa.hu/termekkatalogus/homlokzatburkolati-rendszerek/

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások