d.adel | 2018.09.03
Tizenkilencedik alkalommal került átadásra a 2000-ben alapított „Az Év Főépítésze díj”. Évente két kategóriában adományozható elismerés. Az Év Főépítésze díjat aktív főépítész, míg a Főépítészi Életműdíjat a szakmáját hosszú ideje gyakorló, illetve nyugdíjba vonuló/vonult kiváló főépítész kapja.

A Díjakat Kaposváron, 2018. augusztus 23-án a XXIII. Országos Főépítészi Konferencián ünnepélyes keretek között adta át Dér Tamás, Kaposvár város alpolgármestere, L. Balogh Krisztina, Kaposvár város főépítésze és Salamin Ferenc, az Országos Főépítészi Kollégium elnöke.

A 2018. évi díjazottak:

Főépítészi Életműdíj
Mészáros János okl. építészmérnök

Jász-Nagykun-Szolnok megye önkormányzati főépítésze
több évig Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye önkormányzati főépítésze
Összesen közel két évtizedes főépítészi munkásságáért, melynek során széleskörű, szerteágazó szakmai tevékenységet végez. Főépítészi és építészi munkáját a példaértékű szakmai tudás, a sok éves szakmai tapasztalat, a megbízhatóság, az együttműködő készség, a pozitív hozzáállás és az értékteremtő, előremutató javaslatok jellemzik.
Aktív szakmai és közösségi szervező munkájával eredményesen segíti a megyei főépítészek és a megyében tevékenykedő települési főépítészek munkáját, az épített és természeti környezet összhangjának megteremtését. Az Országos Főépítészi Kollégium aktív tagjaként kezdeményezője és részese volt a foepiteszek.hu honlap elindításának.

Év Főépítésze díj
Bánkuti Melitta okl. építészmérnök

Barcs város főépítésze
Tizennyolc éves főépítészi munkásságáért, melyben vallja, hogy minden apró és nagyobb feladatnál jelen kell lennie a főépítésznek a településen, hogy az elköltött pénz értéket és igényes városi környezetet is teremtsen. Részvételével magas építészeti minőségben újultak meg és épültek a település közterei, épületei, folyóparti területei. A tájegység meghatározó építészeit bevonja a városi tervezési feladatokba, de maga is segíti a települést kisebb fejlesztések színvonalas megtervezésével.
A régió szakmai közéletének aktív szereplője, a megyei kamara vezetőjeként, lokálpatrióta egyesületek elnökségi tagjaként, konferenciák és építőtáborok szervezőjeként az építészet és az emberek egymásra találásáért, a vidéki értelmiségi lét elismertségéért küzd.

Év Főépítésze díj
Öveges László okl. építészmérnök

Kecskemét megyei jogú város főépítésze
Tizenöt éves eredményes főépítészi munkájáért, melynek során elsődleges számára a helyi építészeti értékvédelem és támogatás, a tervtanács és településképi véleményezés működtetésével az építészeti minőség elősegítése, továbbá a város vezetőivel, lakóival, és a helyi építészekkel való gyümölcsöző együttműködés.
Irányításával Kecskemét korszerű szabályozását teremtették meg, lehetővé téve evvel a város gazdasági és építészeti fejlődését.
Építészként egyéni hangú, a települési karaktert kutató és továbbfejlesztő, magas színvonalú tervezési feladataival több évtizede példát mutat a városban és a régióban.
A megyei jogú városok főépítészi kollégiumának vezetőjeként az ország jelentős településeinek főépítészeit fogja össze, és közösen dolgoznak a településrendezési és helyi építészeti jogi környezet egyszerűsítéséért, szakmai színvonalának emeléséért.

Kaposvár – Budapest, 2018. augusztus 23.

Eddig összesen harminckilenc főépítész részesült a kitüntetésben. 2000-ben Nagykanizsán Szilágyi István [† 2005. 12. 05.] és Zábránszkyné Pap Klára, 2001-ben Gyulán Philipp Frigyes és dr. L. Szabó Tünde DLA [† 2004. 10. 15.], 2002-ben Pécsett Gömöry János és dr. Sersliné Kócsi Margit, 2003-ban Érden Bodonyi Csaba DLA és Körmendy János, 2004-ben Sümegen Beniczky Péter [Főépítészi Életmű Díj, † 2006. 08. 28.] és Sáros László DLA, 2005-ben Pilisszentkereszten Filippinyi Gábor [Főépítészi Életmű Díj] és Virányi István, 2006-ban Túristvándiban dr. Schneller István [Főépítészi Életmű Díj] és Béres István, 2007-ben Pápán dr. Tóth Zoltán [Főépítészi Életmű Díj] és Salamin Ferenc, 2008-ban Mosonmagyaróváron dr. Aczél Péter [Főépítészi Életmű Díj] és Berényi András, 2009-ben Hajdúböszörményben Makovecz Imre DLA [Főépítészi Életmű Díj, † 2011. 09. 27.], Boruzs Bernát [Főépítészi Életmű Díj] és Csík Edina, 2010-ben Pakson Jeney Lajos DLA [Főépítészi Életmű Díj, † 2014. 08.18.] és Horváth András, 2011-ben Balatonfüreden Turi Attila és Sári István [Főépítészi Életmű Díj, [† 2018. 04. 17.], 2012-ben Makón Csernyus Lőrinc és Patkó Sándor [Főépítészi Életmű Díj, † 2012. 11. 17.], 2013-ban Nagykőrösön Arató András István [Főépítészi Életmű Díj], Páli Zsuzsanna [Főépítészi Életmű Díj, † 2017.05.12.] és Pataki Ferenc, 2014-ben Szentgotthárdon Keresztes Sándor [Főépítészi Életmű Díj], dr. Farkas Gábor DLA [Főépítészi Életmű Díj] és Papp Zoltán Tamás, 2015-ben Miskolcon Arató György [Főépítészi Életmű Díj], Bodonyi Csaba DLA [Főépítészi Életmű Díj] és Zsigmond László, 2016-ban Kecskeméten Rátkai Attila [Főépítészi Életmű Díj], András István és Varga Csaba, 2017-ben Tatán Philipp Frigyes [Főépítészi Életmű Díj], Jánosi János és Mezei László vehették át a díjat.

Forrás: Sajtóanyag, Országos Főépítészi Kollégium
Fotók: ifj. Lőrincz Ferenc
 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások