hír exkluzív műemlék metszet rekonstrukció

Hamarosan a postaládákban a Metszet műemlékes különszáma


Ware-Nagy Orsolya | 2020.03.31

Megjelent a Metszet különszáma, amely a műemlékek helyreállításának, hasznosításának témakörét, a jelenleg folyó rekonstrukciós programokat járja körül és megkísérli a visszaépítések, teljes rekonstrukciók értelmezését is. 

Címlapon a Főőrség épülete a várban, amely teljes rekonstrukcióval épült meg a korábbi, lebontott épület helyén. A Főőrség és a Stöckl-lépcső újraépítését bemutató cikkből kiderül, mennyiben követték az eredeti terveket, milyen eltérésekkel éltek, és milyen analógiák segítették a tervezést azokon a területeken, amelyekről nem volt elég fellelhető adat. 

Szokatlan még számunkra a teljes rekonstrukció, de még inkább rendhagyó, amikor egy olyan épület valósul meg egy régi terv szerint, amely valójában sosem állt ott – pedig ez történt a Szabad György Országgyűlési Irodaház esetében, amelynek a tér felé néző homlokzatai az eredetileg tervezett, soha meg nem épült historizáló megjelenést kaptak – gondolatébresztő cikk egy olyan témáról, amelyről eddig kevés szó esett. A Millennium Házának rekonstrukciója és az Úri utcai, Farkasdy Zoltán-féle foghíjbeépítés további műemlékes témákat érint: előbbi esetében a belső terek teljes átalakításon estek át az évtizedek során, utóbbi pedig a II. világháború utáni gyakorlatot szemlélteti. Még mindig Magyarországon maradva áttekintjük a jelenleg is folyó Nemzeti Vár- és Kastélyprogramot, néhány kiemelt példa bemutatásával, valamint a komáromi Csillag erődöt és a kaposvári Csiky Gergely Színház rekonstrukcióját is megismerhetjük közelebbről. 

A nemzetközi kitekintésben ezúttal egy érdekes svájci védőtetőt, Jean Nouvel római kortárs galériáját és az indonéz házfelújítás ősi gyakorlatát mutatjuk be. 

Állandó rovataink, sőt, ezúttal még a cikkeket kiegészítő hirdetések is műemlékes témákat érintenek. 

A Metszet itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások