hír rendezvény kiállítás megnyitó Modem

Helyi aktív építészet – kiállításmegnyitó a MODEM-ben Debrecenben, március 29-én


d.adel | 2018.03.26
Hogyan találhat otthonra a mai világban egy fiatal építészcsoport? Elegendő-e, ha megfelelő közeget teremt magának? Meddig tartható fenn ez a közeg önerőből és összefogással, befektetett kezdőtőke nélkül? Kiállítás a helyi aktív építészetről – nem csak helyieknek.

Az Artk Stúdió kiállításba foglalt története számos ponton igazolja, vagy épp cáfolja a közösségi összefogásba vetett hitünket és kétségeinket, olyan narratívákat közelítve egymáshoz, amelyek révén – kulturális kontextusba helyezve a történetet – mégiscsak azt a hitet kelti a látogatóban, hogy az üres terek megtölthetőek, s az összefogás, ha nem is tökéletes, de eredményes lehet.

Fajcsák Dénes és Fábián Gábor építészek három évvel ezelőtt hozták létre Egerben kulturális feltöltődésre alkalmas közösségi terüket, egy üresen álló épület újraértelmezésével, társadalmi, intézményi és építőipari összefogással, a helyszínen talált és felajánlásokból származóanyagokból, kezdőtőke és pénzmozgás nélkül. Egy apró, de követhetőpéldát mutatva a tenni akarásról és a közösség erejéről.

Az Arkt építészstúdió Aektivátorok című közösségi-építészeti projektje képviselte hazánkat a Velencei Építészeti Biennálén 2016-ban. A projektet azóta több helyen is bemutatták – a MODEM-beli kiállítás ugyanakkor a társművészetek és tudományok bevonásával és kísérőprogramjaival összegzésre és akár a kritikus szembenézésre is alkalmat ad.

Kurátor: Süli-Zakar Szabolcs

A tárlat az Arkt Stúdió 2016-os velencei biennálén bemutatott projektjének újragondolása.
Építészek: Fábián Gábor és Fajcsák Dénes

A kiállítás megtekinthető 2018. május 6-ig.

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ
Debrecen, Baltazár tér 1.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások