cikk acélcsarnok csarnok Frisomat gyártás kivitelezés Nemesvámos Veszt-Mont

Hogyan lehet egy csarnok előregyártott, mégis egyedi?

Kivitelezés 10 nap alatt


Rajki Diána | 2016.05.31
Ahogy a megrendelő iparágában, a lézer- és robottechnikában, úgy a csarnoképítésen is látszik, hogyan változnak a megrendelői igények az évtizedek alatt. Egyre népszerűbbek a lapostetős megoldások, vagy az előregyártott elemek, amelyek gyorsítják az építést és egyben környezetkímélőek.

„Ebben az esetben a tervezői feladat komplexitását a meglévő épületekhez való igazítás jelentette. Adott volt egy 3,5 méteres ereszmagassággal épült téglaépület, amelyet a könnyűszerkezetes csarnokkal szeretne a megbízó tovább bővíteni. A telekméret miatt nem lehetett két egymással párhuzamos oldalt kialakítani. A meglévő téglaépület bontását elkerülve, az ereszmagasság miatt lapos tetővel, a telekméret miatt pedig hat sarokkal terveztem meg a harmadik Frisomat épületet, a Veszt-Mont 2000 Kft. telephelyén.” – foglalta össze röviden Bártfai János okleveles építész tervező. Hosszú élettartamát a Frisomat acélcsarnokok saját gyártású hidegen hengerelt acélszerkezete és a minőségi burkolat garantálja, melynek hatalmas előnye továbbá a minimális karbantartási igény az elkövetkező évtizedekben.

Az új épület illesztési feladatának kihívása is pont abban rejlett, hogy a már használatban lévő két magastetős épület mellé egy 1,71 fokos tetőhajlásszögű és 250 m2 alapterületű építményt kellett tervezni. A lapostetős épület ereszmagasságának illeszkednie kellett a mellette álló két nagy csarnokhoz, miközben a formaválasztás sem tűnt egyszerűnek. Végül a telek adottságaihoz igazítva szabad szemmel ugyan szinte észlelhetetlen szokatlan forma, egy ötszögletű épület lett a megoldás, így a két épület összekapcsolhatóvá és átjárhatóvá vált.

Mivel a megrendelő már a korábbiakban is dolgozott a gyártó céggel, így biztos volt benne, hogy az ígért meglepően rövid határidőt tartani is tudják, és hogy a megszokott színvonalú szolgáltatás kapja. A belga Frisomat cég gyártástechnológiája és több évtizedes tapasztalata garantálta, hogy az alapozás után a felépítmény elkészülése az ígért 10 nap tartható lesz. Ennél a nemesvármosi építkezésnél sem volt ez másként: a pontos mérnöki tervezésre alapozott gyártásnak köszönhetőn a gyors helyszíni szerelhetőség biztosított volt.

A Frisomat acélcsarnokok alapanyaga hidegen hengerelt, horganyzott acél. A cég környezetkímélő gyártási technológiával, rövid gyártási idővel készül minden elem, a szegő és burkoló lemezekig bezárólag, a falazat burkolata pedig esetünkben hőszigetelt szendvicspanel. A statikai és alakváltozási teszteket a cég szakemberei a saját kutató-fejlesztő központjukban végzik és ez a garancia, hogy acélszerkezeteik több évtizeden keresztül akár szélsőséges időjárási viszonyok között is stabilak és állékonyak maradnak.
A belga gyárban készülő acélcsarnokokra az innovatív személet jellemző, a gördülékeny gyártás és a gyors szerelhetőség, amelyet minden eseten gondos mérnöki tervezés előz meg, így csak a feltétlenül szükséges mennyiségű acél kerül feldolgozásra.

Persze az építészeknek mindig a standardizált elemek jelentik a kreativitás akadályát, ami részében igaz lehet, nézzük meg ezt, hogyan alakul a Frisomat acélcsarnokai esetében. Bár kínálatuk 10 standard modellt tartalmaz, de ez csak a kiindulópont. A csarnokok végső megjelenését, kialakításának apró részleteit, a burkolatok anyagát és színét már a tervező és a megrendelő együtt gondolhatják végig, így a csarnok mindig egyedi, modern külsőt kap, hiszen a szintosztás, az ablakok, ajtók, kapuk nagyban alakítják a homlokzat képét. A szintosztó födém beépítésével megduplázhatja a rendelkezésre álló teret és az mindig a funkcióhoz igazodik, így a felső szintre nemcsak iroda, de akár raktár vagy gyártótér is kialakítható, mert a födém acélszerkezete azonos a csarnok többi részével.
Az épületrendszerek mára több mint 200 különböző lehetséges standard méretben kínálnak kiindulási pontot, ezek közötti választást a megrendelői igények alapján a Frisomat mérnökei segítik.

Ahogyan a megrendelő Veszt-Mont Kft. magas színvonalú lézer- és robottechnikai fejlesztésekkel az élvonalban tud maradni, úgy az őt kiszolgáló épületnél, infrastruktúránál is fontos szempont volt a költséghatékonyság, gyorsaság és a megbízható minőség, ezért választotta ismét a belga acélcsarnokot, mely tökéletesen kiszolgálja igényeit.

www.frisomat.hu

(x)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások