sebesp | 2020.10.22

Drámai jelenetek díszleteit idézi a nyolc házból álló mexikói beépítés, mely csak a házakba belépve oldódik valamelyest.

Egy belső sikátorra felfűzött nyolc fekete ház alkotja a lakótömböt, amelyet a PPAA építésziroda tervezett Mexikóvárosban. A város déli részén, Lomas Quebradasban épült Carrizal házainak megközelítését biztosító, középen elhelyezett sötét kővel burkolt lépcsős ösvény belső utcaként funkcionál.

Mindkét oldalon négy ház van elhelyezve, melyek helyenként áttört mezőkkel tagolt homogén tömör falakkal fordulnak egymás felé. Az előregyártott beton elemekből készült perforált falszakaszok, melyek a privát átriumokat határolják, lehetővé teszik némi természetes fény átszűrődését, egyúttal ritmizálják a feltáró passzázs felé néző zárt falak monotóniáját. 

Bár a tervezők a hosszú, vízszintes, lőrésszerű perforációt egyfajta közösség építő gesztusnak szánták, érdemi kapcsolatteremtés helyett inkább a befelé fordulás érzését erősíti. A tömör falakkal kialakult monolitikus megjelenés eleganciája vitathatatlan, bár az érkező fölé tornyosuló fekete hasábok ritmikus sorozata inkább juttathat eszünkbe drámai színpadképet, mint közösségi életben gazdag lakókörnyezetet.

A házak kissé eltérően kerültek elhelyezésre a 2022 m2-es telken. A középen lévő négy lakás téglalap alakú, míg a végén lévő négy L alakú, hosszú és karcsú lakóterekkel vannak kialakítva, hogy kihasználják a többlet területet. Mivel a telek lejtős, a PPAA alsó szintet tudott kialakítani hat ház autóinak parkolása számára, további kettőét pedig a földszinten oldották meg.

A halvány színű falak és a szürke kőburkolat, melyek a külsőhöz képest világos és szellős megjelenést kölcsönöznek, némi feloldást engednek a belő terekben.  A fekete homlokzatok erős kontrasztban állnak a világos belső terekkel, bár a meglehetősen korlátozott külső látvány inkább a Mexikóban jellemző introvertált életformához biztosít megfelelő környezetet.

Forrás: Dezeen
Képek: Rafael Gamo

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások