hír rendezvény

Konferencia Zalaváry Lajos munkásságáról a Pesti Vigadóban - megnézhető


színkép | 2020.10.14

Zalaváry Lajos építész, a reneszánsz ember címmel rendezett konferenciát a Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Zalaváry Lajos munkásságáról október 12-én.

Munkatársainak „Mérnök Úr", a barátoknak „Laja", másoknak Zalaváry Lajos (1923-2018), Kossuth- és Ybl-díjas építész, a Nemzet Művésze, a Magyar Művészeti Akadémia néhai rendes tagja, az 1945 utáni magyar építészet meghatározó alakja volt.

A Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem egyik társtervezője, a budapesti Zsigmond téri lakóház, a csepeli lakótelep, a Nagyothallók Intézete, a jászberényi fürdő, a keszthelyi Festetics kastély helyreállításának egyik tervezője, az egykori Átrium Hyatt szálloda és a Kelet-Nyugati Kereskedelmi Központ alkotója jelentős művei által nagy hatással volt kortársaira, sőt az ifjabb nemzedékekre is.

Munkásságát, alkotói és emberi magatartását, szellemi örökségét egykori munkatársai, építészek és művészettörténészek tudományos konferencia keretében idézték fel. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Építőművészeti Tagozata, valamint a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) által szervezett tanácskozás előadásai felrajzolták Zalaváry Lajos munkásságának történeti hátterét, a kiemelkedő alkotások létrejöttének körülményeit, életművének az európai és hazai építészettörténetben elfoglalt helyét.

A konferencián köszöntőt mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vashegyi György az MMA elnöke és Almássy Kornél a MÉM MDK igazgatója.

A konferencia előadói voltak Balázs Mihály építész, Bokody Péter építész, Fehérváry Zoltán művészettörténész, Ferkai András építészettörténész, Götz Eszter újságíró, Györgyi Zoltán építész, Haba Péter művészettörténész, Hefkó Mihály építész-belsőépítész, Karácsony Rita művészettörténész, Skardelli György építész, Tábi Sára építész, Vukoszávlyev Zorán építész, Zalaváry Éva iparművész és Zoboki Gábor építész.

A konferencia megnézhető az MMA honlapján.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások