hír épületek bontás Budapest Magyar Rádió

Lebontják a belvárosi rádiószékház egy részét


sebesp | 2016.07.22
Döntött a kormány a Magyar Rádió Bródy Sándor utcai és Pollack Mihály téri épületeinek sorsáról és a Nemzeti Múzeum kertjének felújításáról – derült ki a csütörtök este megjelent Magyar Közlönyből.

A kormány szeretné fejleszteni és kulturális célra hasznosítani a Magyar Nemzeti Múzeum környezetét képező épületeket, tereket.

A Magyar Rádió volt épületegyütteséből hármat hasznosítanának: a Pollack Mihály téri Károlyi-palotát, az Esterházy-palotát, amelyben a rádió Márványterme is található, valamint a Bródy Sándor u. 5-7. szám alatt található úgynevezett Stúdiópalotát. Ezek felhasználásával szeptember 30-ig el kell készíteni az Új Nemzeti Múzeum koncepcióját.

A Pollack Mihály téren található két másik épületet, a rádió irodaépületét és az üzemépületét a tervek szerint lebontják.

A Nemzeti Múzeum kertjének rekonstrukciójáról is határoztak: az ötletpályázat eredménye és a bővítés lehetősége szeptember végén kerülhet a kormány elé, a kert rekonstrukciójának határideje 2017. december vége.

Forrás: hvg.hu

Központi Irodaépület (Pollack Mihály tér 4-6.)
Az Esterházy utcában (jelenleg Pollack Mihály téren) álló – Ybl Miklós terve alapján 1857-58-ban épült – Nemzeti Lovarda földszinti szalonját már felhasználta zenekari felvételekre a Rádió, átépítései alkalmával. Miután a Lovardát a II. világháború pusztításai miatt le kellett bontani, a helyén 1952-ben, a hidegháborús hisztéria keretében, egy atomcsapás esetére tervezett, több méter vastag betonfalakkal védett stúdió épült, két földalatti és két földfeletti szinttel. Ennek – Nánási Sándor és Szende László tervezésével – 1969-re megvalósult körbeépítése hozta létre az ötemeletes, vasbetonvázas irodaépületet, homlokzatán Somogyi József szobrászművész Kompozíciójával. Az egyik épületszárny tetejére egy acél antennatornyot is felállítottak.

Üzemépület (Pollack Mihály tér 8-10.)
A hajdani Festetics- palota kertjének kovácsoltvas kerítése és kapuja mögött a nyolcvanas években felhúzott üveghomlokzatú épület. Itt voltak az étkezde, az archívum raktárai, a feldolgozók, stúdiók. Később programközpontot alakítottak ki az egyik szintjén. Jelenleg földszintjén van a Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum.

Forrás: egykor.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások