hír épületek Budapest Vedres György Fontana ház

Lebontják a Fontana házat a Váci utcában


sebesp | 2020.10.22

A Vedres György építész tervezte, 1984-ben épült Fontana ház helyén lakóház épül a földszintjén áruházzal. A huszadik századi magyar építészetének újabb jelentős eleme válik köddé.

A Váci utca és a Régi posta utca sarkán álló épület 1984-ben készült el, a  Fontana Üzletház nevet kapta, bár később más elnevezéseken is futott. Az áruház háromszintes, tetején három irodatorony áll. Az Ybl-díjas Vedres György (1934-1987) tervei alapján épült, az utcaképben meghatározó szerepet betöltő projekt teljes megvalósítása közel másfél évtizedig tartott. A Fontana ház érzékeny tömegformálásával, egyedi részleteivel és anyaghasználatával a 80-as évek egyik figyelemre méltó építészeti emléke.

Vedres György jelentős szerepet játszott Budapest belvárosának korabeli rekonstrukciójában, épületek, passzázsok, üzletek kialakításában. Úgy formálta át a Ferenciek terét és környékét, hogy közben számos régi elemet megőrzött újakkal ötvözve. A Kígyó-udvart például passzázsok segítségével kötötte össze a környezetével, és a Kossuth Lajos utca árkádos indítása is a nevéhez fűződik, melynek kialakításakor az ott található szecessziós gyógyszertár megőrzését is szem előtt tartotta.

Az épület helyén gróf Mocsonyi János Torontál vármegyei nagybirtokos 1833-ban elkészült Hild József tervezte háromemeletes bérháza állt korábban. Az épületet a II. világháborús sérülései miatt 1947-ben lebontották.

A Mai Belváros című kerületi lap értesülései szerint a Fontana ház tulajdonosa, a Müller Drogéria Magyarország Bt. megkapta az építési engedélyt az épület részleges lebontására és a tervezett új lakóház megvalósítására. A munkálatok várhatóan 2,5 évig fognak tartani. A földszinten, az első emeleten és az első pinceszinten a vállalt saját drogériája, és más kereskedelmi egység kap helyet. A felső emeleteken összesen 35 tágas lakást szándékoznak kialakítani.

Az utóbbi időkben rendszeresen érkeznek a hírek a huszadik század második felében épült budapesti épületek megsemmisítéséről. A Fontana ház lebontásával tovább zsugorodik egy olyan korszak magyarországi építészeti emlékeinek száma, melynek hasonló jelentőségű külföldi példáit már számos helyen műemléki védelem alá helyezték. Magyarországon láthatóan azok állnak nyerésre, akik ennek az időszaknak az épített környezetre gyakorolt hatásától is szeretnének nyomtalanul megszabadulni.

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások