hír Budapest Corvin negyed Domokos Gábor Gömböc Várkonyi Péter

Méretes Gömböc szobor kap helyet a Corvin sétányon


sebesp | 2017.12.07
A világ eddigi legnagyobb Gömböc szobrát állítják fel december közepén a Corvin sétányon, ami egyben a világ első kültéri Gömböc szobra lesz. A 4,5 méter magas és több mint 4 tonnás, rozsdamentes acélból készült Corvin Gömböc a magyar leleményességet hivatott hirdetni.

A Corvin sétányon a Nokia Skypark épületénél állítják fel hamarosan az első kültéri Gömböc szobrot. A rozsdamentes gyöngyszórt krómacél héjú, több mint 40 ezer liter térfogatú alkotás a Gömböc formájában egy olyan testet jelenít meg, amelynek megalkotása komoly matematikai kutatómunka eredménye. Az egyik leghíresebb kortárs magyar találmánynak számító Gömböc az első ismert olyan homogén, konvex test, amelynek egy stabil és egy instabil, vagyis összesen két egyensúlyi pontja van. Ez azt jelenti, hogy a Gömböc sajátos formája miatt mindig a stabil egyensúlyi pontjába billen vissza, függetlenül attól, hogyan tették le. Ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test bizonyítottan nem létezik a világon.

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 évnyi kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára. A találmány kialakítása annyira egyedi, hogy jelenleg nincs olyan algoritmus, ami alapján számítógép segítségével lehetne keresni Gömböcöt. A felfedezés bizonyította Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus korábbi sejtését a Gömböc létezéséről.

A kutatásból származó matematikai modell szerint egy kavics egyensúlyainak száma és azok helyzete alapján meghatározható a kavics eredeti mérete. Ez a számítás segített abban, hogy a Curiosity marsjáró felvételein látható kövekből a feltalálók a NASA hasonló eredményeit megerősítve igazolják, hogy a Marsot valaha jelentős méretű folyók szelték át. A Pennsylvaniai Egyetemen működő drónkutatási központ pikodrónjainak formáját ugyancsak a Gömböc ihlette.

A világ legnagyobb Gömböc formájú szobrának elhelyezésével a cél egy olyan ikonikus köztárgy létrehozása, amely felkelti a látogatók érdeklődését, egyben vonzó turisztikai látványosságot is jelent a Corvin Sétányon. A közönség az eddigi legnagyobb, 2,5 méter magas Gömböc szobrot a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjában láthatta.

A Corvin Gömböcöt a Futureal csoport megbízásából Zalavári József művészeti vezetésével a Direct Line Kft. építette. A szobrot egy vízfelület felett állítják fel, a vízfelszín tükröződése így még izgalmasabbá teszi a Corvin Gömböc csillogását.


Forrás: Realista.hu

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások