épületek cikk

Mormonok Érden és a világban


Timon | 2024.10.07

1965. augusztus 12-én unokanővéremtől színes képeslapot kaptam, amely a Salt Lake City-beli hattornyú mormon templomot ábrázolta. Miután 1986 júniusában beköltöztünk Törökvész úti új lakásunkba, két elegáns, fekete ruhába öltözött fiatalember keresett fel.

Mormon misszionáriusok voltak, s két óra hosszat agitáltak vallásukra, végül megajándékoztak a Mormon könyvével. 

1995 októberében Amerikában járva Washington D.C-ben a mormon egyház templomát láttam. Építésze Keith W. Wilcox. 1968-ban épült a mormon egyház európai 16. temploma. 14,545 m2 alapterületű, hatalmas, hófehér tömegű, hat hegyes tornyos épület, amely az amerikai főváros körüli autópályagyűrű (Belt) mellett helyezkedik el.

A Magyar Nemzet 2000. december 22-i (szombati) számában jelent meg Szarka Ágota újságíró cikke ’A Mormon könyvének hihetetlen karrierje. Egy „apokrif”, amit még senki sem látott’ címmel.

Az alapító

Joseph Smith 1805. december 23-án született Vermont állam Sharon településén, egy amerikai farmer tanulatlan fia volt. Megvilágosodása után amerikai vallási vezető lett, a mormonizmus alapítójaként, az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházát hozta létre 1830-ban, a Mormon Könyve kiadásával.

A Mormon könyve

Eredetileg angol nyelven: The Book of Mormon. Három olyan népcsoport vallási feljegyzése, akik az Óvilágból vándoroltak az amerikai földrészre. Szentíráskötet, Jézus Krisztusról tanít, beszámol az ősi amerikai földrészen több mint 2000 évvel ezelőtt tett látogatásáról. Nefi lemezeiről vett krónika, amelyeket Mormon saját kezével írt lemezekre. Kr.e. 600-ban jött el Jeruzsálemből, és utána két nemzetre oszlott, amelyeket nefitáknak és lámánitáknak neveznek. A 3. csoport ezeknél hamarabb jött, amikor az Úr Bábel tornyánál összezavarta a nyelveket. Ezt a csoportot járeditáknak is nevezik. A népcsoportok kihaltak, kivéve a lámánitákat, akik az amerikai indiánok ősei közé tartoznak. A Mormon könyve feljegyzi Jézus Krisztusnak feltámadását követően az amerikai népnél tett látogatását Mormon fia, Moróni az utolsó nefita próféta és történetíró Kr.u. 421-ben lepecsételte és elrejtette a népcsoportok feljegyzéseit, hogy azok – amint Isten az ő régi prófétái által megjövendölte – az utolsó napokban előkerüljenek. Kr.u. 1923-ban ugyanez a Moróni, – ekkor már, mint feltámadt lény – meglátogatta Joseph Smith prófétát és később a bevéséses lemezeket átadta neki. A Mormon könyve 15 főrészre oszlik. A Mormon könyvét 2009-ig 88 nyelvre fordították le.

A Mormon könyve a mormonizmus egyik szentírása. Joseph Smith adta ki 1830-ban. 5000 példányban jelent meg. A könyvet Joseph Smith nyomán az amerikai őslakosok által írt ősi feljegyzések Mormon próféta készítette kivonatának tartják. A feljegyzésekről Joseph Smith azt nyilatkozta: „Megmondtam a testvéreknek, hogy a Mormon Könyv a leghibátlanabb könyv a földön, és vallásunk záróköve, és aki annak szabályai szerint él, közelebb kerül Istenhez, mint bármely más könyv által.”

A megvilágosodás folyamata

Joseph Smith 1823. szeptember 21-én megvilágosodott, fényoszlopot pillantott meg a feje felett. Aztán fehér köntösben megjelent neki Moróni, aki elmondta, hogy a New York állambeli Ontario megye Manchester faluja közelében egy magas dombon, vastag kő alatt feliratokkal teli, aranynak látszó lemezek vannak. A feliratokat Joseph Smith lefordította. Erről három tanú: Oliver Cowdery, David Whitmer, Martin Harris írásbeli nyilatkozatot tettek, hogy látták a lemezeket és a fordítást. Majd nyolc tanú: Christian Whitmer, Jacob Whitmer, ifj. Peter Whitmer, John Whitmer, John Page, id. Joseph Smith, Hyrum Smith, Samuel H. Smith hasonló írásos nyilatkozatot tettek. A feliratok révén a tanúk Áron-papságot nyertek.   

Joseph Smith halála

Joseph Smithet fivérével, Hyrammal együtt az Illinois állambeli Carthage településen hazaárulás hamis vádjával bebörtönözték. 1844. június 27-én 150-200 fős csőcselék gyilkolta meg. Halála után hívei Brigham Young irányítása alatt a Sziklás-hegység felé többezer kilométert tettek meg, és nyugatra vándoroltak.

A mormonok városa

A mormonok Utah államban alapították meg Salt Lake Cityt, a Sós Tó Városát 1847. június 24-én, és ott telepedtek le. Itt építették meg 40 év alatt a mormonok hatalmas, hattornyú templomát 1853-1893 között. A város lakosságának 58%-a a mormon egyház híve. 2007-ben a város népessége 180 651 fő volt. 2023-ra a lakosság száma 204 857 főre emelkedett.

A mormonok a világban

A mormon közösség az egész világon 17 millió tagot számlál. Európában a gyülekezetek száma 1500, a tagok létszáma félmillió fő. Rómában öt év alatt épült fel a világ 124. mormon temploma. Az épület 3700 m2 alapterületű, kéttornyú, magassága a Szent Péter-bazilika magasságát nem haladja meg. Az olasz főváros körüli autópályagyűrű mellett helyezkedik el, 2019. március 19-én szentelték fel. 2019. március 10-én Ferenc pápa találkozott az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza elnökével, Russel M. Nelsonnal. 

Mormon misszionáriusok

A mormon egyház fiatal tagjai 19 éves korukban kétéves
misszionárius küldetésben vesznek részt világszerte. Elhagyják otthonukat, hogy másokat szolgáljanak. Feladatuk, hogy híveket toborozzanak a mormon egyház számára.  Heti 28-30 dollárnyi összeget kapnak egyházuktól megélhetésükre. A fiatal férfiak elegáns fekete öltönyt viselnek, kitűzőjükön a nevük mellett Elder (idősb), a lányok Sister (nővér) felirattal.   

Híres mormonok

  • Henry Eyring a kvantummechanika alkalmazásának kiemelkedő úttörője volt. Fia, Henry B. Eyring szintén kiváló természettudós, a Stanford Egyetem professzora, a Bringham Young University rektora, Pouvo településen, Utah államban. Apa és fia mindketten a 12 apostol tanácsának tagjai. 
  • Russel M. Nelson nyugalmazott sebészprofesszor, a mormon egyház elnöke. 2024. szeptember 9-én ünnepelte 100 éves születésnapját.
  • James Fletcher, a NASA vezetője. Egyháztag, papsági vezető.
  • Brandon Flowers zenész, szül. 1981. június 21.
  • Lindsay Stirling hegedűművész, szül. 1986. szept. 21.
  • Stephenie Meyer regényíró és filmgyártó, szül. 1973. dec. 24.

A mormonok Magyarországon

Magyarországra 1885-ben érkeztek az első mormon misszionáriusok. Ma 22 gyülekezetben a tagság 5200 főt számlál. Az első hazai, 1572 m2 alapterületű, 145 méter magas mormon templomot Óbudán, a III. kerületi Harsányi lejtőn építik föl. 

A mormonok Érden

A Budai út 26. szám alatt Budai Kapu feliratú kétszintes, magastetős,
rózsaszínű épület. Az emeleten kétoldalt 2×2 ablaknyílás, középen farácsos üvegfal. A földszinten középen íves-üveges kapubejárat. A bejárat akadálymentes. Mellette jobb oldalt szürke gránittáblán felirat: „Az Utolsó Napok Szentjeinek JÉZUS KRISZTUS Egyháza.”

A mormonok életmódja

Régen a mormonok poligámiában, többbnejűségben éltek. Mormon könyve azt írta, Isten megparancsolhatja ezt azért, hogy növelje az evangéliumi szövetségben született gyermekek számát. Egy férfinak legfeljebb három felesége lehetett. Az utóbbi száz évben azonban a poligámia már tiltott. A mormonok lemondanak káros szenvedélyeikről. Havonta egyszer 24 órás böjtöt tartanak. Abban hisznek, hogy a mások iránti szeretet kimutatásának egyik legjobb módja a szolgálat. A mormon egyház a hatvanas évek óta tagjai bevételeinek 10 %-os befizetéseivel 100 millió dolláros vagyont gyűjtött össze, amely a Wall Streeten is számottevő tétel.

Képek

  1. Salt Lake City-beli hattornyú mormon templom
  2. Mormon templom, Washington, D.C. (a szerző felvétele)
  3. Joseph Smith, az alapító
  4. A Mormon könyve (a szerző felvétele)
  5. Salt Lake City, Utah, a mormonok városa
  6. Római mormon templom
  7. Mormon misszionáriusok
  8. Óbuda, Harsánylejtő, mormon templom
  9. Érd, Budai út 26. Budai kapu épülete (a szerző felvétele)
  10. Érd. Budai út 26. épület bejárat mellett szürke gránit táblán felirat (a szerző felvétele)

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások