Timon | 2022.08.05

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2021. szeptember 3-án, az 1782-es alapítástól számított 240. tanév kezdetén bejelentette, hogy Látogatóközpontot létesít.

Az ünnepélyes bejelentést Dr. Czigány Tibor rektor tette az évnyitó ünnepségen. Megjelölte a Látogatóközpont helyszínét, a Műegyetem Központi (K) épületének magasföldszintjén, az aula mögötti folyosóról nyíló, egymásba kapcsolódó három teremben. Ugyanakkor közölte, hogy a Látogatóközpont megtervezésére az egyetem „Wow BME” címen hallgatói ötletpályázatot hirdetett. A rektor hangsúlyozta: a Látogatóközpontban nyíló kiállítás a 240 éves Műegyetem történetét dolgozza fel, bemutatva a múltat, a jelent és a jövőt.

A Látogatóközpont szimbolikus alapkőletételére, a vendégkönyv megnyitására az ünnepségen jelen lévő Habsburg György nagykövetet kérte fel. Habsburg György Kölcsey Ferenc 1831-ben papírra vetett soraival kezdte felszólalását: „Hass, alkoss, gyarapíts, S a haza fényre derül.” De a Műegyetem hallgatói már sokkal korábbtól azon fáradoznak, hogy hazánkat felvirágoztassák – mondta. Ezt követően ünnepélyesen aláírta a vendégkönyvet, amit a közönség nagy tapssal jutalmazott. 

A látogatóközpontot Dr. habil Alföldi György DLA építész, az Építészmérnöki kar dékánja tervezte és 2022. májusában nyílt meg. A Műegyetemnek mind a nyolc kara egy-egy tablóval vesz részt a kiállításon. A Műegyetem karai alapításuk sorrendjében: Építőmérnöki kar 1782, Gépészmérnöki kar 1871, Építészmérnöki kar 1873, Vegyészmérnöki és Biomérnöki kar 1873, Villamosmérnöki és Informatikai kar 1949, Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki kar 1951, Természettudományi kar 1998, Gazdaság- és Társadalomtudományi kar 1998.

A kiállításon látható a rektori lánc másolata, amelynek eredetijét 1909-ben Habsburg József herceg ajándékozta az intézménynek. Ezen kívül számos érdekesség szerepel még a bemutatón: a SMOG-1, műegyetemi fejlesztésű, 5x5x5 cm méretű, a világ legkisebb műholdja; a CAVINTON nevű gyógyszer molekulamodellje, amit a BME közreműködésével fejlesztettek ki; a LITRACON nevű üvegbeton, ami Losonczi Áron építészmérnök világszerte alkalmazott felfedezése; önvezető modellautó, amit az egyetem diákjai terveztek. A kiállításon látható az atomreaktor gömbhéj kupola alakú épületének makettje; Domokos Gábor és Várkonyi Péter építészmérnökök által feltalált homogén, két egyensúlyi helyzetű test, amit GÖMBÖC-nek neveztek el és a Pekingi Világkiállítás magyar pavilonjában egyedüli tárgyként nagy méretben mutattak be, továbbá a Rubik Ernő építészmérnök által kifejlesztett RUBIK kocka. Mindezek az eredmények a Műegyetem hallgatóinak rendkívül invenciózus mentalitását bizonyítják. Én magam a Látogatóközpontot 2022. július 2-án, a Gyémántdiploma átvétele után tekintettem meg, és igen hasznosnak ítéltem.

A Látogatóközpontban rendezett, a „BME 240 éve” című kiállításon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a karok tevékenységébe, megismerhetik kutatási eredményeiket, valamint neves műegyetemisták találmányaival és BME-s relikviákkal is találkozhatnak.

„A BME Látogatóközpontban olyan kiállítást hoztunk létre, amelynek megtekintése a műegyetemi szakok iránt érdeklődő középiskolások, külföldi vendégeink és a volt hallgatók számára is élményt nyújt” – nyilatkozta a megnyitó alkalmából Dr. Cigány Tibor, az egyetem rektora.

Érd. 2022. július 31.
Timon Kálmán

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások