sebesp | 2020.02.12

Magyarországon első alkalommal történik, hogy egy korábban teljesen megsemmisült épületet a semmiből rekonstruálnak. A kormány több hasonló projektet is tervez a jövőben.

Műszakilag elkészült az újjáépülő Lovarda a budai Várban. A régi pompájában helyreállított, multifunkcionális rendezvénytérnek szánt épületet jövőre adják át a környezet rendezése és akadálymentesítése után. A Hauszmann Alajos tervezte, 1902-ben felavatott épület a második világháborúban megsérült, és bár helyreállítható lett volna, 1950-ben mégis lebontották. Most 70 év után született újjá a Nemzeti Hauszmann Program keretében – adta hírül az MTI.

Bár itthon hasonló építkezésre még nemigen volt pálda, a világ más részein, elsősorban Európában számos alkalommal előfordult már, hogy még romjaiban sem létező, teljesen elpusztult épületek másolatát keltették életre. Az okok különbözők, lehet cél egy meghatározó városképi jeletőségű épület hiánya, a történelmi elődökkel való azonosulás kifejezése, vagy pusztán turistalátványosság, a látogatók száma miatt várható anyagi haszon reménye. Jelen esetben leginkább egy adott történelmi kor mesterséges "fagyasztásáról" beszélhetünk.

Az építészek többsége szerte a világon nehezen fogadja be a történelem kerekének erőszakos visszafordítását. Az érvek között legtöbbször a valós műemlékek imitácójának elutasítása szerepel, hiszen az emberek nem Rembrand-másolatokért, sokkal inkább az eredetiek látványának élvezetéért látogatnak el, mondjuk, a Rijksmuseumba. Egy épületmásolat esetében azonban a közvélemény sokkal könnyebben félrevezethető. A mésik nyomós érv a városok természetes fejlődésének, az adott kor igényeihez történő idomulásának akadályozása, egy félreértelmezett kontinuitáselmélet mentén.

Azt, hogy az egykori Lovarda és Főőrség másolatának megvalósítása mennyire volt szerencsés döntés, csak a következő évtizedek fogják megmutatni, az átlagember minden bizonnyal csodájára jár majd, ahogy tenné azt egy kortárs épülettel is, ha elmondanák neki, hogy az is lehet érdekes, érékes, sőt, hogy az valóban neki készült, és róla szól.

Képek: MTI

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások