sebesp | 2023.10.15

A műemlék gyárépületet szinte érintetlenül hagyták mexikói építészei, így a beköltözött művészek igazi műhelyhangulatban élvezhetik az alkotást.

A La Laguna egy korábbi textil- és fonalgyár, amelyet az 1920-as években építettek Mexikóváros Doctores negyedében. A Productora építésziroda 2017-ben egy földrengést követően költöztette az épületbe irodáit, majd többéves felújításba kezdtek.

A tervezés magában foglalta a leromlott állapotú gyár helyreállítását és egy új, nyüzsgő komplexum kialakítását, amely jelenleg több mint 25 különböző kreatív és termelő cégnek ad otthont. A feújított épület többek között asztalos- és textilműhelyeket, kávépörkölőket és kerámiastúdiókat foglal magába.

Bár a történelmi épület nincs hivatalosan műemlékké nyilvánítva, az átalakítás során megőrizték az eredeti külső homlokzatokat. Azokra a belső udvarokra összpontosítottak, amelyekben az idők során sokféle kiegészítést, tetőt és melléképületet halmoztak fel, és időközben elveszítették térbeli összekötő funkciójukat a különböző épületek között. Az átalakítási stratégia fokozatosan, több év leforgása alatt valósult meg, rugalmas bérlői körrel, egyidejűleg használva a komplexumot.

A felújított komplexum két, különböző méretű és adottságú udvar köré szerveződik, folyamatosságot adva a régi homlokzatoknak robusztus betonszerkezetükkel és az egyedi, négyszögletes betonvas rácsokkal. Ezt az alapvető stratégiát speciális építészeti beavatkozások egészítik ki a horizontális és vertikális közlekedés működésének és elosztásának javítása érdekében, olyan belső útvonalat hozva létre, amely az egész épület együttes felfedezésére ösztönzi a látogatókat. A létesítmény új mellékhelyiségekkel, új lépcsőházakkal, új teherlifttel, valamint további épületekkel és raktárral egészült ki. A tervező Productora építészei úgy döntöttek, hogy a régi épület építészeti elemeiben és a régi szövőgépekben jelenlévő zöld színt használják fel a Laguna új identitásának meghatározásához.

Az udvarokon szociális tereket alakítottak ki, ahol a különböző cégeknél dolgozók összejöhetnek, társaloghatnak. A jövőben a Productora azt tervezi, hogy faműhelyeket épít a már meglévő szerkezetre, rugalmasan és modulárisan bővítve a jelenlegi programot.

Képek: productora-df.com / Arturo Arriet

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások