hír exkluzív cikk EBI Építésaktivitási Jelentés

Némi javulás az építőiparban

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2019. 2. negyedév


buildecon | 2019.09.03

Az elmúlt negyedévekben folyamatos visszaesés volt tapasztalható az újonnan elinduló építőipari kivitelezési munkák értékében. 2019 második negyedévében ugyanakkor némi javulást mutatott a szektor – derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentésből.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdés mutatója meghaladta az előző három negyedévet jellemző szintet. A második negyedév jobb számai ellenére az első félévben összességében jóval kevesebb értékben léptek építési fázisba építőipari projektek; összegük 1000 milliárd forint körül alakult, amelynél kisebb Aktivitás-Kezdést csak 2016-ban produkált utoljára a szektor. 

Kelet-Magyarország továbbra is az élen

A második negyedévben indult kivitelezési munkák közül továbbra is sok koncentrálódott az ország keleti felén, így összességében az első félévben a friss építkezések közel fele a Keleti régiókban indult el, mely meglehetősen magas arányt jelent a korábbi évek 33 százalékos részesedéséhez képest - állapították meg az EBI Építésaktivitási Jelentés készítői. Közép-Magyarország továbbra is alacsonyabb mértékben részesül a megkezdett építőipari kivitelezési munkákból, mint 2014-2018 között, ami ugyancsak igaz a nyugati országrészre is, amelynek aránya ráadásul tovább zsugorodott az első negyedévet követően a második három hónap során. Kelet-Magyarország jelentősebb szerepe nem meglepő, hiszen a mélyépítési projektek közül több jelentős összegű is ezt a területet érintette.

Gyengélkedő magasépítések

Az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint egy hajszálnyival ugyan, de nőtt a magasépítések esetében az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése 2019 második három hónapjában, az első negyedévhez képest, ez azonban valóban csak egy alig észrevehető javulást jelentett; a szektor továbbra is jelentősen a korábbi évek szintje alatt teljesített az elindított új kivitelezési munkák értékét nézve. A féléves szám – így nem meglepő módon – nagyon elmaradt a korábbi években jellemzőtől, összességében az ibuild.info projektinformációs adatbázis szerint kevesebb mint 600 milliárd forint értékben kezdődtek meg építések január és június között, amely alacsony összegre 2016 óta nem volt példa.

A magasépítések esetében tapasztalható, elmúlt évekhez képesti visszaesés egyaránt érinti a társasházi lakásépítéseket és a nem lakáscélú magasépítéseket is, utóbbiak esetében ugyanakkor mérsékeltebb lendületvesztés volt megfigyelhető. Bár a rekordnak számító 2018-as év mind a két félévét alulmúlta az elinduló munkák értéke 2019 első 6 hónapjában, 2017 azonos időszakához képest azonban már jelentősen más a kép; ráadásul szintén pozitív fejlemény, hogy az idei év második három hónapjában magasabb volt az EBI Építésaktivitási Jelentés Aktivitás-Kezdése, mint az első 3 hónapban.

2019 áprilisa és júniusa között 231 milliárd forint értékben kezdődtek meg magasépítési kivitelezési munkák. Elindult például az SK Innovation akkumulátorgyár építése Komáromban, illetve a Doosan rézfólia gyár kivitelezése Környén, a Tatabánya Ipari Parkban. De ezek mellett kezdetét vette a fővárosban a Pillar irodaház és a BudaPart City irodaház építése is, illetve több sporthoz kapcsolódó beruházás is elindult, mint az új soproni uszoda építése, a Nyugat-Magyarországi Utánpótlás-nevelés Centrum II. üteme Szombathelyen, illetve a Bozsik Stadion beruházás Budapesten.

Erősebb negyedévet produkált a mélyépítés Az elmúlt negyedévek gyengébb mélyépítési Aktivitás-Kezdés rátája jelentős javulást mutatott 2019 második negyedévében, ennek köszönhetően a szektorban az első félévben 46 százalékkal magasabb értékben indultak meg kivitelezési munkák, mint a tavalyi második 6 hónap során. Összesen 460 milliárd forint értékben lépték építési fázisba projektek, melyből a második negyedév közel 290 milliárd forintot tett ki, vagyis beigazolódott az első negyedéves jelentősünkben megfogalmazott várakozás, a jelentősen élénkebb projekt kezdésre vonatkozóan az április-júniusi időszakban a ibuild.info adatbázis információ alapján.

A mélyépítési projekteken belül a javulás az út- és vasútépítésekhez volt köthető – mellyel egy külön cikkben később részletesen is foglalkozunk -, míg a nem út- és vasútépítések esetében kisebb összegben kezdődött meg projektkivitelezés a második negyedévben, mint az első negyedév során; összességében az első félévben 174 milliárd forint értékben indultak meg építési munkák ez utóbbi szektorban.

A legnagyobb mélyépítési projektek között elsősorban út- és vasútberuházások vannak, mint az M30-as gyorsforgalmi út Miskolc és Tornyosnémeti közötti szakasza, vagy a 48. számú főút Debrecen és Nyírábrány közötti szakaszának beruházása, de a nem út- és vasútépítések között elkezdődött a Tisza-Túr szükségtározó kiépítése is 2019. második negyedévében. 

A teljes kiadvány megrendelésének feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A kivonat megtekinthető: www.ibuild.info

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások