hír rendezvény YBL Ybl Egyesület Ybl Miklós

Nyílt levél az építészeknek a XVIII. Ybl Egyesületi Ünnephez

XVIII. Ybl Miklós és a Magyar Építészek, Építőmesterek Ünnepe


yblegyesulet | 2019.03.10
Megújult a 24 éve tevékenykedő Ybl Egyesület. Új a székhely, a találkozási hely: Ybl Várkert Kioszk épülete, az Ybl M. téren, új a vezetőség, új az Ybl Klub, új az Ybl-díjasok Tanácsa, új a belépési lehetőség építészeknek, belsőépítészeknek, tájépítészeknek, művészettörténészeknek, építész-közgazdászoknak.

Tisztelt Kedves Építőművész Hölgyek és Urak!

Pilinszky írja: nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem hogy íveljen.
A madárnak is, nemhogy az embernek, rengeteg szárnycsapással sikerül az ív.
Az elmúlt 24 év alatt – hol erővesztésből földre zuhanva, hol emberi gyarlóságból földre taszítva – de mindig újra felemelkedve igyekeztem az ívet a föld felett tartani. Remélem a megújult Ybl Egyesület íve ismét olyan lesz, mint fénykorában, az 1500 fős tagsága idején.

Ady évben méltó rá hivatkozni: „akkor születnek nagy dolgok, ha bátrak voltak, akik mertek.” Mertem…
Az önként elvégzett munkám és korom folytán is nekem már rég a nézőtéren kellene ülnöm, de még mindig a küzdőtéren vagyok, hogy hírt adhassak a 25. évünk új lendületű kezdéséről.
Új a székhelyünk: Bp. I. Ybl Miklós tér 9., Ybl Várkert Kioszk épülete, mai nevén Ybl Budai Kreatív Ház.
Új a Vezetőség, Új Tagság, Új Alapszabály.
Új a belépési lehetőség: ”Az egyesület tagja lehet az a természetes személy, jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki építész, belsőépítész, építőmérnök, tájépítész, építésügyi, építészettörténész, művészettörténész végzettségű, aki ezen szakmákat oktató felsőfokú oktatási intézmények hallgatója, aki építész, belsőépítész, építőmérnök, tájépítész, építésügy, építészettörténész, művészettörténész szakterületekkel foglalkozó, ezen szakterületeken dolgozó közgazdász, aki az Egyesület célkitűzésével egyetért”.
Új az „Ybl-díjasok Tanácsa”.
Új programok az Ybl Házban, többek között három napos Ybl-konferencia, „Az építész designer - e? Hol a határ  ha van – az építészet és a design között?” címmel.
Régi – 20 éve, 1999 óta változatlan – a 3.000 Ft évi tagdíj.
Régi a töretlen lelkesedésem, híven Churchillhez, aki szerint „a siker titka: kudarcot kudarcra halmozni, töretlen lelkesedéssel”!
Régi az Ybl-díjas Építészek és Építőmesterek köszöntése Ybl áprilisi születésnapja alkalmából.
A szakterület minden szegmensének elutasítása miatt, kényszerültem az idei rendezvény támogatási kérelmével, az eddigi 17 ünnepen köszöntött 141 Ybl-díjas Építőművészhez – akik megtisztelték az Ybl Egyesületet Tiszteletbeli Tagság elfogadásával – fordulni.

VÉGTELEN HÁLÁVAL KÖSZÖNJÜK
Bachmann Bálint, Balázs Mihály, Bánáti Béla, Callmeyer Ferenc, Dávid Gyula, Dévényi Sándor, Dévényi Tamás, Finta József, Ekler Dezső, Gunther Zsolt, Hartvig Lajos, Hegedűs Péter, Komjáthy Attila, Korompay Katalin, Lenzsér Péter, Lukács István, Mikó László, Nagy Csaba, Perényi Tamás, Pottyondy Péter, Radványi György, Szabó Levente, Szabó Tamás János, Tima Zoltán, Vadász Bence, Varga Csaba, Vikár András, Winkler Barnabás, Zoboki Gábor, Zsuffa Zsolt építőművészek támogatását (és sokuk tagbelépését az Ybl Egyesületbe) – amely lehetővé teszi, hogy a Mester szobránál köszönthessük az 1979, 1989, 1999 és a 2019 évek Ybl díjas építőművészeit  (2009-ben már volt ünnepségünk, 1959 díjazottai már fentről ünnepelnek,1969-ben nem osztottak…)

„A falak ereje nem a kőben van, hanem a védők lelkében” – mondja Dobó István az egri vár ostrománál Gárdonyi könyvében.
Ilyen „védőknek” hívom Önöket az Ybl Egyesületbe, az Ybl Klubba és az április 6-i, XVIII. Ybl Miklós és a Magyar Építészek, Építőmesterek Ünnepére.

Üdvözlettel
Budapest, 2019. március 10.
Szmodits Julia
Ybl Egyesület elnöke

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások