sebesp | 2024.07.02

A londoni King's Cross pályaudvar közelében, védett vasúti alagutak felett épült ez a háromszintes kereskedelmi irodaház, mely ötletesen használja ki a műszaki korlátokat, mellyel meggyőző eleganciát ért el kívül és belül egyaránt.

A tájolás, a környezet, az épület tömegének minimalizálása, és az alatta futó alagutak az építészt rengeteg okos döntésre késztette a projekt szerkezetét, formáját és anyagait illetően. Az átlósan szerkesztett teherhordó szerkezeti raszter használatával optimalizálták a könnyűbeton- és acélszerkezetet, miközben javították a tájolást mind a kilátás, mind a hőnyereség szempontjából. Kialakult egy fűrészfogas oromfal, amely nemcsak a King's Cross ipari környezetére utal, hanem természetes jelkép is ezen a sarokhelyen.

Coffey Architects a homlokzatokra bonyolultan perforált és dombornyomott alumínium paneleket helyezett el, melyek csipkeszerű könnyedséget kölcsönöznek az épületnek. Különleges kölcsönhatást érnek el a különféle átlátszó, áttetsző és tömör függönyfal felületek, a homlokzaton és a belső térben egyaránt. A projekt kiváló példa arra, hogyan lehet kevesebbel többet elérni.

Az alagutak nagyon érzékenyek a felettük lévő súlyra, ez a kényszer lépésről lépésre befolyásolta a döntéseket, szigorítva a szerkezeti rendszer, a raszter, az anyagok és a forma kialakulását.

Az épület saroktelken található, így átjárót és nevezetességet is képez, amely elsősorban délre és keletre néz. Három emelete egy központi lépcsőn közelíthető meg, a másodlagos függőleges közlekedőmag pedig az északi oldalon helyezkedik el, amely egy másik új épülethez támaszkodik. A nem téglalap alakú oszloprácsot körültekintően helyezték el, sajátosságait felhasználva izgalmas lejtős tetővonalat lehetett létrehozni.

A viszonylag egyszerű felépítésű, korlátozott, és terhek által vezérelt palettán mozgó kompozícióhoz tömör, áttetsző és átlátszó függönyfalpanelek kombinációját használták. A CNC-vágott perforált vékony alumínium panelek által keltett foltos napfényhatás egyszerű, mégis lenyűgöző. A lejtős tetők olyan teret formálnak, amilyenre ritkán adódik lehetőség irodaépületek tervezése során.

Számos megszorítással néztek szembe, amelyek akár akadályozhatták is volna az épület kibontakozását, a tervezőcsapat ezeket azonban a találékonyság ugródeszkájának tekintette, és szokatlan, de felemelő projektet hoztak létre, mellyel RIBA London Award elismerést érdemelt ki.

Képek: Sebes Péter

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások