cikk

Rezsicsökkentés napelemes tetőcseréppel


Ware-Nagy Orsolya | 2022.09.29

A rezsi árának drasztikus emelkedése időszerű kérdéssé teszi, hogyan spórolhatunk, mit tehetünk egy fenntarthatóbb jövőért. A megújuló energiaforrások felhasználása kézenfekvő megoldásnak tűnik. A több mint száz éves Terrán a Generon napelemes tetőcseréppel egyedülálló megoldást kínál a zöldenergia-termelésre.

Értéknövelő, megtérülő beruházás

Az elavult háztartási gépek cseréje, az otthonunk szigetelése vagy a fűtéskorszerűsítés mellett egyre nagyobb az érdeklődés a napelemes rendszerek iránt. Sokan olyan megoldást keresnek, amely kiutat jelent az elszabaduló energiaáraktól való kitettségből, és egyben környezetbarát is.

A leggyorsabb ütemben a napenergiára épülő technológiák fejlődnek és terjednek, tavaly világszerte rekord méreteket öltött a háztartási méretű szolár rendszerek telepítése. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint Magyarországon 2021-ben több mint 46 ezerre volt tehető a HMKE-k száma lakossági szinten, ennek 99,8%-át adták a napelemes egységek. Összességében tavaly év végére több mint 134 ezer háztartási méretű kiserőmű üzemelt 1127 MW beépített kapacitással. És bár az időjárásfüggő, megújuló alapú energiatermelés hálózati integrálása tartogat kihívásokat a hálózatüzemeltetőknek, a fenntartható jövő mégis ebbe az irányba mutat.    

Az elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt az érdeklődés a napelemek iránt. Míg néhány éve egy átlagos felhasználónak szinte elérhetetlen volt a szolárpanel, addig mára ez megváltozott. A jelenlegi energiaárak mellett egy napelemes beruházás akár fele annyi idő alatt is megtérülhet, mint korábban. Ráadásul értéknövelő hatása is egyértelmű: az eddigi 4-4,5%-os értékkülönbözet most akár az 5-6%-ot is elérheti ingatlanunknál.

Minden egyes tetőcserép egy-egy napelem

A Terrán mindig is elkötelezett volt a környezettudatosság mellett. A vállalat saját fejlesztése a zöldenergia-termelésre a Terrán Generon napelemes tetőcserép, ami abban egyedi, minden mástól különböző megoldás, hogy a napelemet a tetőcserépbe integrálták, azaz minden egyes cserép külön-külön szolárpanelként funkcionál. Kialakításánál nincs szükség a tetőhéjazat megbontására, tartósságát pedig többek között a betoncserép alap szavatolja, így egyszerre környezettudatos, energiatakarékos, de esztétikai szempontból sem kell kompromisszumot kötni, mivel tökéletesen illeszkedik a tető síkjába, különleges és modern megjelenést kölcsönözve otthonunknak. A Terrán Generonnal mára közel 300 háztartásnál és intézménynél találkozhatunk, ami megközelítőleg 150 000 beépített modult jelent. A beépített rendszerek összteljesítménye több mint 2100 kWp.

Velük tökéletes a párosítás

A Terrán Generonnal két termékcsalád, a Rundo és Zenit síkcserepek kompatibilisek, méretük és formájuk tökéletesen illeszkedik a napelemes tetőcseréphez. Így ha a tetőfedéshez eleve Rundo vagy Zenit cserepet használunk, akkor a későbbiekben egyszerűen cserélhetünk éppen annyit Terrán Generonra, amennyire szükség van az épület energiaellátásához. Egy átlag magyar családi házban élő négytagú család esetében – egy 4-5 kWp méretű rendszerrel számolva – ez hozzávetőlegesen 270 db Generon felhelyezését jelenti. 

A Terrán Rundo és Zenit tetőcserepekkel mind a hagyományosabb, mind a modern megjelenés hívei is elégedettek lehetnek, hiszen a klasszikus vonalak, illetve a letisztult, erőt sugárzó stílus szintén megtalálható a gyártó kínálatában. A sötétebb árnyalatok mellett számtalan színben elérhető, a vöröstől a korallig bezárólag.

A Terrán mindig is kiemelten fontosnak tartotta, hogy prémium minőségű, a tetőfedéshez szükséges termékei mellett, elérhető, érthető tudásanyaggal segítse a tájékozódást, és megkönnyítse a döntést. A Terrán TetőKalkulátor segítségével már Generon napelemes tetőcserépre is díjmentes, gyors, nagyságrendi kalkuláció készíthető, de természetesen a pontos ajánlathoz és tervezéshez elengedhetetlen szakértő segítsége. 

(X)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások