sebesp | 2021.12.22

Az MDRDV robbantott felületekkel próbál kitörni a függönyfalas homlokzatok monotóniájából. 

Három szögletes csúcs kiugró kőburkolatú erkélyekkel és ablakokkal alkotja a Valley-t, az MVRDV építészeti stúdió vegyes funkciójú sokemeletes épületét, amely a befejezéshez közeledik Hollandiában.

A 75 000 m2 alapterületű épület 2022-ben, a vártnál egy évvel később nyílik meg, 200 lakással és irodákkal, üzletekkel, éttermekkel és bárokkal. Az MVRDV először 2015-ben mutatta be  az amszterdami projektet, miután a stúdió megnyerte az EDGE Technologies fejlesztői számára kiírt pályázatot.

A Valley (Völgy) három egymáshoz kapcsolódó, különböző magasságú épületelemből áll, amelyeket egy teraszos pódium köt össze, amely a hegyek közötti alacsony fekvésű földterületet, a völgyeket imitálja, így kapta a projekt nevét. A legmagasabb csúcs eléri a 100 méter magasságot, és két felső szintjén egy bár kapott helyet.

Az egyes csúcsok homlokzata oldalanként eltérő, a kifelé néző üvegfalaktól véletlenszerű, sziklás hegyoldalakra hasonlító felületekké válnak a völgyek felé fordulva, mintha egy robbantás eredményeként nyerték volna el véletlenszerű szögekben záródó, kővel borított teraszaik, kiugró ablakokaik, erkélyeik alakját.

"Robbantott" oldalain az épület egy zöld réteget rejt magába, ahova Piet Oudolf tájtervező 13 000 növényt, fát és cserjét ültetett el. Ezt a zöld zónát automata öntözőrendszer, valamint egy kertészcsapat fogja fenntartani. A növények, amelyek jelenleg nem láthatók, a tervezők reményei szerint megerednek, mielőtt az épület hivatalosan 2022 tavaszán megnyílik.

A növényzet az elkövetkező években fokozatosan fogja elérni végső megjelenését, nagyrészt eltakarva a szabálytalan, kőburkolatos részeket, ugyanakkor szabadon hagyva a monoton függönyfalas homlokzatrészeket. A végső eredmény olyan lesz, mintha egy múlt századi üveghomlokzatos épületet robbantás vagy éppen természeti katasztrófa tépázott volna meg, mindenesetre érdekesebb, mintha az egészet függönyfallal borították volna.

Forrás: Dezeen, Képek: Marcel Steinbach

 

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások