sebesp | 2021.03.12

Az épületet kiegészíti a tájat, és a lehető legtöbbet hozza ki a lenyűgöző kilátásból. Feketedett faburkolattal, és zöldtetőkkel segíti a környezetébe való integrálódást.

A KRADS építész iroda által tervezett nyaraló nagy nyílásokkal rendelkezik, amelyek az izlandi Thingvallavatn-tóra nyújtanak kilátást. Az ingatlan egy buja domboldalon helyezkedik el, amely észak felé lejt Izland délnyugati részén.

A Holiday Home by Thingvallavatn építtetői Izland két legnagyobb zenei sztárja, a dán énekes-dalszerző, Tina Dickow, valamint az izlandi multi-instrumentalista és énekes-dalszerző, Helgi Jónsson. Az építészek szerint a pár, előadóművészi hátterük miatt, különösen nagyra értékelte az alkotó folyamatot, és szívesen vettek részt a tervezésben. Az együtt gondolkodás olyan útra terelte a tervezést, amelyet az anyagszerűség, illetve a gondolatok kifejezésének közös megértéséből gyökerezően a gondolatok és az ötletek lelkes cseréje jellemzett.

Az épület helyzetét a lejtős telken gondosan választották meg, hogy a táj megbolygatását minimalizálják, és a lehető legjobban kihasználják a környezetéből kissé kiemelkedő helyszínt.

A tereppel folytatott párbeszéd érdekében a faház beton alapja három lépcsőző sík, amelyek követik a táj mozgását. Hasonló módon a helyi fűvel és mohával benőtt tetőfelület részben a domb felé, részben attól ellentétes irányban lejt.

A lejtős zöldtető használható külső térként van kialakítva, amelyre egy játszószobának és vendég hálórésznek kialakított tetőtér részből lehet kijutni. A szomszédos tömeg teteje egészen a földig ereszkedik, hogy fokozza az épület és a hely kapcsolatát, és a füves felülettel együtt jelenjen meg a látványban.

A ház több szintre oszlik, melyek a környező növényzetre nyíló kilátások optimalizálását is szolgálják a Thingvallavatn-tó és a Skjaldbreið-hegy irányába.

A bejárat egyenesen egy nyitott terű konyha-étkezőbe vezet, amely lejtős famennyezettel rendelkezik, hangsúlyozva a tér magasságát. A tolóajtók az étkezőterületet egy délnyugati fekvésű terasszal kapcsolják össze, amely a közeli fákon keresztül a Jórutindur és a Hátindur hegység felé nyújt kilátást.

Az étkező melletti süllyesztett társalgót a tó felé néző panorámás ablakok szegélyezik. A társalgó körüli padlón további ülőhelyek készültek, mellettük egy téglalap alakú, lefedhető kád kapott helyet, így asztalként is szolgál, ha a teret a nappali kiegészítéseként használják.

A ház egészén a természetes anyagok uralkodnak, hogy a figyelem a látványokra összpontosuljon, és szoros kapcsolatot teremtsen a környezettel.

Forrás: Dezeen
Képek: Marino Thorlacius

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások