sebesp | 2022.01.01

A szoborszerű, üvegezett épülettömeg tetején betonlemezzel alkotja a Casa S-t, a Gubbins Polidura Arquitectos és a Más Arquitectos építészirodák együttműködésében megvalósult villaépületet Chile sziklás tengerpartján. 

A két santiagói irodát arra kérték fel, hogy tervezzenek egy második otthont egy háromgyermekes házaspár számára. Munkájukat nagyban befolyásolták az egyedi telek adottságok, mivel a helyszín közel 100 méter hosszú és 20 métert esik a tenger felé.  

A projektben a legnagyobb kihívás az volt, hogy egy vízszintes platót kellett létrehozni, amely olyan beépítést tesz lehetővé, amely kiemeli a tengerre és naplementére néző kilátást. Ezért a kétszintes Casa S egy V alakú, beton pódiumból és a tetején egy üvegezett, amőba alakú felépítményből áll. A pódium a terepbe ágyazott, így bizonyos nézőpontokból alig látható, így csökkenti a tájban a viszonylag nagy ház látványát. A felső szinti pavilonból a ház többi része szinte észrevehetetlen.

A 420 m2-es lakótéren belül jól elkülönül a közösen használt és privát zóna. Az emeleten található a konyha, az étkező és a nappali. Mindegyik egy-egy kör alakú térrész, melynek központi része süllyesztett. A padlótól a mennyezetig érő üvegezés lehetővé teszi, hogy a helyiségek jól simuljanak a természetes terepbe. A gránit padló a kültérben folytatódik, ami szintén a külső tájjal való összeolvadást segíti.

A földszint középpontja a hálók szintjére felvezető csigalépcső. Az egyik oldalon a szülői lakosztály, míg a másikon három hálószoba található.

Gubbins Polidura Arquitectos és a Más Arquitectos tervezőiből formálódott csapat az egész épületben visszafogott anyagok palettáját használta, beleértve a követ, a fát és a deszkával zsaluzott betont. A lépcsőket és az étkezőbútorokat egymásra épített rétegelt lemezekből alakították ki.

Képek: + arquitectos / Roland Halbe

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások