hír fenntartható tervezés budai egészségközpont

Új épülettel bővül a Budai Egészségközpont


MagócsiAnikó | 2021.11.11

Modern kórházi blokk építésével jön létre a Budai Egészségközpontban az új Gerincgyógyászati Központ, amely jövőbe mutató megoldásaival mindenben megfelel a kor elvárásainak.

A tervezés során kiemelt szempont volt egy olyan kórházi környezet kialakítása, amely mind a dolgozók, mind a páciensek, mind pedig a látogatók számára megnyugtató, komfortos, valamint segíti a gyógyulás folyamatát is.

A Királyhágó utcai lokáció közel százötven éves hagyománnyal rendelkezik a gyógyítás terén; a jelenleg a Budai Egészségközpont épületeit kijelölő két, A és B tömb a II. világháború kezdetén, valamint az 1970-években épültek fel. A Paulinyi&Partners tervei alapján olyan új épületszárnnyal bővül a létesítmény, amely a környezettudatos és fenntartható tervezési szemlélet figyelembevétele mellett nagy hangsúlyt fektet a minőségi terekben megvalósuló gyógyításra is.

Az alapkoncepció kialakításakor a neves holland kórháztervező céget, a holland EGM Architecten-t vonták be a magyar építészek.  Egy olyan kompakt, tömbjeiben szorosan kapcsolódó új kórházi szárny létrehozása volt a cél, amely egyszerre rendelkezik ennek minden előnyével, ugyanakkor világos, jól használható belső terekkel kiegészülve egyensúlyban van a környezetével.

Mivel a Budai Egészségközpont a betegellátás területén piacvezető szerepet tölt be, ezért a meglévő épületállomány felújítása mellett, az intézmény bővítésének célja, ezen pozíciójának megőrzése, illetve megerősítése. A tervezési programban - melyet az orvos kollégákkal közösen alakítottak ki az építészek -   a jelenleg is üzemelő betegellátási kapacitások mellett több szakmai és ellátási funkció is bővül, fejlődik.  A központi elosztó tér mellett járóbeteg ellátási és szűrési központot hoznak létre, mozgásszervi rehabilitációs egység kialakításával. Fejlesztik az intenzív betegellátást, kialakítanak akut ambulancia fogadóhelyet, bővítik a fekvőbeteg ellátást és a műtői kapacitást, valamint a képalkotó diagnosztikai egységet is. Az egyes osztályok és azok kapcsolatát betegbarát, jól működtethető és gazdaságos módon tervezték meg.

A tervezőiroda építészeti koncepciója alapján a három tömb egyfajta keretként működik, így kisebb-nagyobb közrezárt belső udvarok jönnek létre, amelyek egyfelől lehetőséget teremtenek a természetes bevilágításra az épületrészek belső zónáiban is, segítik a természetes szellőzést mind az új, mind a meglévő épületek esetében, de ugyanilyen fontos szerepük van abban is, hogy a belső terek komfortosabbá és humánusabbá váljanak a növényekkel beültetett világos belső udvarok által. Az átkötő szárnyak emellett megkönnyítik a kórházi személyzet gyors és hatékony közlekedését is az épületek között. A zöld koncepció jegyében környezetbarát gépészeti rendszer, passzív fenntarthatósági módszerek, valamint fenntartható energiafelhasználás segíti az épület működését. Az épület energiaellátását és a fenntartható energiagazdálkodást talajszonda rendszer, levegős hőszivattyúk, illetve napelemek biztosítják. Az orvosi ellátás területei a legmodernebb gyógyászati eszközökkel lesznek felszerelve.

Az épület speciális, előregyártott homlokzata a környezetére reagens módon lett kialakítva, mely az áttörtség, az üvegezés arányának változtatásával reflektálni tud a homlokzat mögött található sokféle helyiség igen eltérő igényeire. Az új épület előregyártott modul elemeinek kiosztását, azok üvegezett és tömör arányát parametrikus, automatizált tervezés segítségével alakították ki a tervezők, mely során több benapozás szimuláció készült, hogy ideális fénymennyiségek kerüljenek a belső terekbe.

„A fő célunk egy olyan ikonikus épület létrehozása volt, amely egyrészt megjeleníti, megtestesíti a mögöttes kórházi funkciót, másrészt letisztultságával és egyszerűségével biztonságot, megbízhatóságot sugall” – mondta Dr. Paulinyi Gergely, DLA, a Paulinyi&Partners alapító partnere, elnök-vezérigazgatója, az épület felelős tervezője.

„Az épület homlokzati koncepciójának megalkotásakor komplex szempontrendszert kellett figyelembe vennünk. A tervezéskor olyan megoldásokat keresünk, melyek egyrészt védik a belső tereket a külső környezeti hatásoktól, ugyanakkor elegendő természetes fényt engednek be, biztosítják a természetes átszellőztethetőség lehetőségét és a belső tereket használók számára a megfelelő kilátást is” – emelte ki Burián Gergő, a Paulinyi&Partners partnere és projektigazgatója, az épület felelős tervezője.

A Budai Egészségközpont Központ zavartalan működése mellett a projekt megvalósításának kezdete előreláthatólag 2022 év közepén indul, a teljes beruházás kivitelezési időtartama kb. 2-2,5 év.

Stáblista:

  • Felelős tervezők: Dr. Paulinyi Gergely, DLA, Burián Gergő, Domonkos Ádám
  • Projektvezető: Debreczeni András
  • Építész munkatársak: Bötkös-Fülöp Orsolya, Hóka László, Koltai Bence, Kutasi Dániel, Lendvai Péter, Márton Eszter, Módi Mariann, Rónai Titusz, Sebők Péter, Torda Viktória, Tóth Máté, Németh Roland, Zsigmond Péter
  • Projektasszisztens: Soltész Mónika  

(forrás: sajtóanyag)

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások