cikk gyalogoshíd Spanyolország város

120 méteres szikla peremére épült spanyol kisváros – itt alkotott Hemingway


Flores | 2024.06.25

Az andalúz kisváros Ronda, Spanyolország egyik legszebb települése, melyet egy hatalmas szurdok tátongó mélysége választ ketté.

Az Andalúzia sziklás hegyei között megbújó kisváros lélegzetelállító látványt nyújt, ahogy a tátongó mélység felett egymást érik a románkori épületek és a hófehérre meszelt sorházak. A meredek sziklaszirteken ráadásul egymással szembe néznek a házak, mintha csak egy egyszerű sugárút választaná el őket egymástól.

Egy hatalmas szurdok választja ketté

Itt azonban nem egy utca vagy út, hanem egy száz méter mély szakadék található, egy vadregényes szurdok, mely egyszerre lenyűgöző és egyben félelmetes.

A város szimbóluma a Puento Nuevo híd

A szakadék tulajdonképpen a régi és új városrészt szeli ketté. A lakók azonban nincsenek végérvényesen elválasztva egymástól, hiszen a szurdok felett 3 híd is átível.

A város egyik leghíresebb látványossága egy 120 méteres szurdok felett átívelő boltíves híd, a Puento Nuevo (Új híd), mely méltóságteljes diadalívként köti össze a kettéhasadt várost.

Itt alkotott Hemingway

A város hangulata, az andalúz életstílus nem csak a turistákat vonzza, több híres költőt és írót is megihletett már. Hemingway több írása is itt született, az Akiért a harang szól című regényének néhány fejezetét például itt vetette papírra.

A Spanyolországban található Ronda városa a Sierra de Gazalema Nemzeti Park közvetlen közelében fekszik. Könnyen megközelíthető az andalúz nagyvárosok bármelyikéből (Sevilla, Granada, Malaga, Marbella).

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások