hír pályázat homlokzat Hültl Dezső Kossuth tér MTESZ MTESZ-székház

60 milliós ötletpályázatot írtak ki a Kossuth téri volt MTESZ-székház átépítésére


sebesp | 2015.09.15
Az ötletpályázat kiírásakor a legfontosabb szempont az volt, hogy a nemzetközi szinten legelismertebb építészirodáknak és a magyar építészhallgatóknak egyaránt legyen lehetőségük pályázni - ismertette Füleky Zsolt, a Miniszterelnökség építészeti és építésügyi helyettes államtitkára, a bírálóbizottság elnöke.

A tervezés különleges kihívás lesz az építészszakmának, hiszen egy olyan átalakítási ötletet kell kidolgozni, amely egyrészt illeszkedik egy már meglévő épület szerkezetéhez, másrészt amelynek alapján tovább lehet korszerűsíteni az épületet. Ezt a tér különleges adottságai, a metró közelsége, valamint a helyszín világörökségi besorolása tovább nehezíti.

Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program vezetője úgy vélekedett, hogy ha sikeres lesz az ötletpályázat, akkor december elején meg is hozhatja a zsűri a döntését. "A kiírás eredménye alapján kialakuló homlokzati elképzelés lesz a készülő tervezési program utolsó, ám leghangsúlyosabb eleme" - jelezte.

A tervezés és engedélyezés nagyjából 6-7 hónapba telhet, tehát a jövő év nyarán akár el is kezdődhet a kivitelezés. Az átalakítás egy ehhez fogható épület esetében általában 12-14 hónap, de a tényleges idő függ a homlokzati terv bonyolultságától és a költségvetés összegétől is - fűzte hozzá a szakember.

A pályaművek díjazására és megvételére 200 ezer euró (mintegy 60 millió forint) áll rendelkezésre.

Az Országgyűlés Hivatala a kossuth6-8.parlament.hu kétnyelvű internetes oldalon teszi elérhetővé az ötletpályázattal kapcsolatos információkat, és a nevezési díj befizetése után a pályázati dokumentáció is innen lesz letölthető.

A Fővárosi Közmunkák Tanácsa 1928-ban fogadta el a Kossuth tér beépítésére vonatkozó szabályozási tervet. Ebben az épületek külső megjelenését szabályozta: Hültl Dezső műegyetemi tanárral teljes homlokzatot terveztetett, és előírta, hogy a déli térfalat alkotó épületek - azok funkciójától, szerkezetétől, alaprajzi elrendezésétől függetlenül - a megtervezett homlokzattal épüljenek meg.

A Kossuth tér 6-8. szám alatti irodaház és a vele egységet képező metrómegálló 1972-ben épült meg a Kossuth tér utolsó beépítetlen telkére. A megvalósult épület sem homlokzatképzésében, sem a szintek számában, sem lefedésében nem követte a Hültl-féle tervet. Az épület mára műszakilag és esztétikailag egyaránt elavult.

Forrás: Híradó.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások