hír épületek

A divat szolgálatába állították Rómában Mussolini szögletes Colosseumát


sebesp | 2015.10.26
A Fendi luxusdivatház csütörtökön nyitotta meg új székhelyét a Mussolini-korszakból származó Palazzo della Civiltá Italiana épületében, amelyet a rómaiak csak "szögletes Colosseumként" emlegetnek.

A fasiszta korszak építészeti jellegzetességeit viselő mészkő épületet Benito Mussolini rendelte a tervezett 1942-es római világkiállításra, amelyet a második világháború kitörése hiúsított meg. Az elmúlt hetven évben az ókori Colosseum újragondolt mása többnyire elhagyatottan állt, nem nagyon használták. Most azonban a Fendi 500 dolgozója és a ház történetét feldolgozó kiállítás költözött az épületbe.

"Megnyitjuk a világtól 72 éve elzárt épületet, amelynek szépsége eddig rejtve maradt" – fogalmazott Pietro Beccari, a Fendi elnöke a csütörtökön megnyílt kiállításról kiadott közleményében.

A tárlaton az épületről készült korabeli rajzok és fotók mellett Franco Fontana kortárs fotóművész és Karl Lagerfeld divattervező munkái is láthatók, részleteket vetítenek továbbá Bernardo Bertolucci, Vittorio de Sica és Federico Fellini filmjeiből.

A nagyszabású kiállítás az EUR üzleti negyedben, Róma déli részén álló hétemeletes épület fölszintjén kapott helyet. A Fendi dolgozói szőrméket méricskélnek és trimmelnek a vállalat új székhelyén, amelyet a cég 15 évre bérelt ki a terület állami ellenőrzés alatt álló tulajdonosától.

A divatcég olasz sajtóhírek szerint évi hárommillió euróért bérli az épületet.

A Fendi komoly támogatója a római műemlékek helyreállításának: segítségével restaurálták a Trevi-kutat és a Róma szívében álló Négy folyó szökőkútját is.

forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások