hír épületek cikk Calatrava operaház Spanyolország Valencia

A „Fehér Elefánt” betegeskedik, Calatrava megint pereskedik?


sebesp | 2014.01.06
Alig több, mint nyolc éve készült el a spanyol sztárépítész egyik legjelentősebb, szülővárosában található munkája, melynek használatát a potyogó mozaikelemek miatt nemrégiben korlátozni kellett.

2005 októberében fejezték be Valenciában a Ciudad de las Artes y las Ciencias, a „Művészetek és Tudomány Városa” elnevezésű grandiózus kulturális projekt utolsó fázisát. Az épületegyüttes szabadtéri oceanográfiai bemutatóból, tudományos múzeumból, agorából, planetáriumpól és operaházból tevődik össze, melyek közül az utóbbi egyre több gondot okoz. A fehér mozaikburkolatú kupolán először repedések jelentek meg, majd az utóbbi hetekben darabok potyogtak le a „Fehér Elefánt”-nak is nevezett épület tetejéről, aminek következtében több előadást is kénytelenek voltak lemondani. Az üzemeltető jogi lépést helyezett kilátásba az eredetihez képest négyszeres, egymilliárd eurós költségvetéssel megvalósult Reina Sofia operaház és előadóművészeti központ spanyol sztárépítészével szemben.

Nem ez az első eset, hogy Santiago Calatravát perlik megbízói, tavaly tavasszal egy spanyolországi borászat beázó tetőzete (http://www.tervlap.hu/cikk/show/id/2086) miatt kellett bíróságra mennie, de problémák adódtak például a bilbaoi és a velencei gyalogoshídjával kapcsolatban is.

Képek: ©SP

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások