hír fenntarthatóság bicske bicske egészségügyi központ látványterv

A fenntarthatóság jegyében újul meg a Bicskei Egészségügyi Központ


MagócsiAnikó | 2021.10.12

Kiemelt jelentőségű beruházásként megvalósuló fejlesztés veszi kezdetét Bicske város egészségközpontjában, amely a felújítás és korszerűsítés mellett bővítéssel, akadálymentesítéssel és minőségi közösségi várófelületekkel is emeli a betegellátás színvonalát.

A részletes tervezési program kialakítását Bicske Város Önkormányzata megbízásából a Paulinyi&Partners tervezőiroda a Központ orvosszakmai vezetésének bevonásával végezte.

Az előző korszerűsítés után több, mint tíz évvel tovább újul a Bicskei Egészségügyi Központ, amely a korábbi épület átalakítása mellett átépítésekkel és bővítésekkel segíti elő a korszerű egészségügyi ellátás biztosítását. Az 1970-es évek elején épült Kossuth téri központot 2010-ben részben felújították, bővítették; a földszinten korszerű egynapos sebészetet alakítottak ki, azonban a 21. századi igények miatt további megújulás szükséges.

A Központ a tervek alapján két földszintes épületrésszel bővül, melyekben új CT és MR vizsgálók, reumatológiai szakrendelők, új körzeti orvosi rendelők és a betegvárók kerülnek kialakításra, valamint megtörténik az első és második emeletek teljes felújítása is, amely a különböző járóbeteg szakrendelőknek ad otthont. A védőnői szolgálat az ötemeletes tömbbe költözik.

A tervezés során kiemelt szempontot játszott az akadálymentesítés, a betegutak rövidítése: az épületbe – akár mozgásukban korlátozott – betegként érkezők szempontjából az akadálymentességet, az átláthatóságot, a világos, tiszta és jól használható terek kialakítását tartották szem előtt. Emellett nagy hangsúly került a Központ személyzete számára legcélszerűbben használható elrendezés kialakítására a napi szinten itt dolgozó személyzet munkakörülményeinek javítása érdekében. A Központ kívülről is megújul: fő cél az építészeti arculat egységesítése és egy kisvárosias középület megteremtése volt.  Az épület a megújuló és korszerű gépészeti berendezéseinek és az energetikai felújításnak köszönhetően hatékonyan lesz üzemeltethető a felújítás után.

„Fontosnak tartjuk, hogy a tervezők reagáljanak az egészségüggyel szemben támasztott új funkcionális és társadalmi igényekre. Cégcsoportunk elkötelezett az egészségügyi tervezés irányába; integrált és adatalapú tervezési folyamatra épülő munkamódszerünk alapja, hogy minden szereplő a kezdeti szakasztól részese a folyamatnak, ami a projektek optimalizálását segíti elő.” – emelte ki Dr. Paulinyi Gergely, DLA, a Paulinyi&Partners alapító partnere, elnök-vezérigazgatója

“A fenti módszer segítségével tudjuk elősegíteni az építészeti megvalósíthatóság mellett a magas orvosszakmai minőséget, a fenntartható kialakítást az egyes projektek során. ” – foglalta össze Burián Gergő, a Paulinyi&Partners partnere és projektigazgatója.

„Projektjeink során törekszünk arra, hogy a felhasználók, azaz jelen esetben a betegek szempontjait is kiemelten figyeljük, számukra korszerű, kényelmes és barátságos belső világot teremtsünk” – tette hozzá Bötkös-Fülöp Orsolya, a Paulinyi&Partners munkatársa, a projekt vezetője.

(forrás: sajtóanyag) 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások