Flores | 2024.04.26

Különleges, földbe rejtett könyvtár található egy japán kisvárosban: ez a Föld könyvtára, amely meghitt és természetközeli búvóhelye a könyvimádóknak.

A Boso-félszigeten található Kisarazu egy különleges kisváros Japánban. A mindössze 136 023 lakosú település számos szokatlan látnivalóval büszkélkedhet. Többek között itt veszi kezdetét az Aqua Line autópálya, amely a tenger alatt vezet, és itt épült meg egy érdekes, földbe rejtett könyvtár, a „Föld könyvtára”.

Rejtett könyvtár a föld alatt

A félszigeten található különös könyvtárat a Hiroshi Nakamura & NAP építész-iroda tervezte, melynek megépítéséhez egy kietlen mezőgazdasági területet alakítottak át zöldellő, buja völggyé, valamint a közeli, Anya-tó melletti természetes környezetet is helyreállították.

„Célunk az volt, hogy helyreállítsuk azt az elhagyatott kis völgyet, amely a gazdák által Anya-tónak nevezett tóhoz vezet, és úgy gondoltuk, hogy az építménynek nem a megművelt talajt kell elfoglalnia, hanem organikusan kell léteznie a talajban lévő növények és mikroorganizmusok között”.

Felülnézetből vízcseppet formáz

A könyvtár épületét úgy tervezték, hogy zavartalanul illeszkedjen a helyreállított természeti tájképbe, elrejtve a föld alatt.

Az épület bejárata előtt egy vízcsepp formájú udvart alakítottak ki, az itt húzódó ösvényen keresztül juthatunk el a föld alatti könyvesházba. A földben rejtőző, zöldtetős épületből felülnézetből mindössze ennyi látható.

Méhsejtszerű könyvespolcrendszer

Az épület egy gúla alakú építmény, melynek kupolát formázó födémét teljes egészében a döngölt földtámfal támasztja alá. A padlót, a falakat és a mennyezet et mind földből alakították ki, tetejét pedig ültetett gyep borítja.

A központi olvasóterem igazán érdekes látványt nyújt, ahogy a könyvek méhsejtszerű elrendezésben terítik be a falakat a padlótól egészen a plafonig. A „könyvespolc-falban" néhány ajtó is rejtőzik, melyeken keresztül további kisebb szobákba lehet eljutni.

Kis „olvasózugok” a könyvespolcok között

A csepp alakú udvarról nyíló hall ívelt elrendezésű polcaiban kisebb, lépcsős olvasófülkék lettek kialakítva a könyvek között, ahol a japán gyerekek előszeretettel olvasnak törökülésben.

A belmagasságot a talaj lejtése határozza meg, így vannak olyan alacsonyabb, rejtett helyiségek is, amelyekbe csak gyerekek léphetnek be. A legmélyebb részen pedig van egy különterem a történetmeséléshez, ez a történetmesélés csarnoka.

A tetőn lévő elhúzható nyílás természetes fényt, szellőzést és megfelelő légáramlást biztosít a kis föld alatt megbújó könyvtárnak.

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások