sebesp | 2020.02.06

Donald Trump elnök kitűzte a célt, hogy "A szövetségi épületek legyenek újra gyönyörűek", az oda vezető utat pedig a "klasszikus stílus" kötelezővé tételében látja.

Az American Institute of Architects felhívta tagjait, hogy írják alá a Trump Adminisztrációnak címzett nyílt levelet, miután fény derült arra a tervre, miszerint kötelezővé tennék a szövetségi épületek "klasszikus építészeti stílusban" történő építését.

Az AIA nem sokkal azután, hogy az Architectural Record nyilvánosságra hozta, hogy megszerezte annak a rendeletnek a tervezetét, melynek címe: "A szövetségi épületek legyenek újra gyönyörűek" kiadta a Fehér Háznak szóló nyilatkozatot és online petíciót. Ha a tervezetet jóváhagyják, az teljesen átírná a szövetségi épületekre vonatkozó 1962. évi irányelveket, melyeket Daniel Patrick Moynihan New York-i szenátor fogalmazott meg Kennedy elnök számára, akit Paul Goldberger építészkritikus „Thomas Jefferson óta építészi szempontból legkifinomultabb szövetségi tisztviselőnek” nevezett.

Az AIA kijelentette, hogy határozottan és egyértelműen ellenzi a változtatást, amely hatással lenne a szövetségi középületekre is. "A tervezési döntéseket a tervezőre és a közösségre kell hagyni, nem pedig a washingtoni bürokratákra" – áll a levélben. "Minden építészeti stílus értékes, és minden közösségnek joga van dönteni az őket kiszolgáló kormányzati épületekről. Ez egy felülről vezényelt építészeti stílusdiktátum."

Az AIA szerint a Fehér Ház által meghatározott „klasszikus építészet” a klasszikus görög és római építészetből származik, bizonyos engedményekkel hagyományos építészeti stílusokra, a gótikus, a román és a spanyol gyarmati stílusokra utalva. Minden hivatkozást teljesen betiltanának ugyanakkor például az ellentmondásosnak ítélt brutalizmusra vonatkozóan, amely csak az 1950-es évekre nyúlik vissza, tehát nem történelmi.

A Trump kampányának szlogenjére rímelő új "trend" (Make America Great Again – Making Federal Buildings Beautiful Again) ellentétben áll Moynihan 1962-es irányelveivel, amelyek a "legfinomabb kortárs amerikai építészeti gondolatot" követelik.

Persze a kreatív kortárs gondolatok megértéséhez és elfogadásához kortársaira is értékteremtésre képes közösségként tekintő, követendő példákat, épületeket, jelképeket nem a múltból előhalászó vezetőkre lenne szükség, de úgy tűnik, a világon egyre kevesebb akad belőlük.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások