hír díj Grafton Architects Pritzker Díj Yvonne Farrell Shelley McNamara

A Grafton alapítói nyerték az idei építészeti Nobel-díjat


sebesp | 2020.03.04

A Pritzker-díjjal kitüntetett Yvonne Farrell és Shelley McNamara 1978-ban alapították a Grafton Architects tervezőirodát, munkáikat jelentős elismerésekkel értékelték az elmúlt években.

A díj odaítélésekor mind a munkáik megközelítésében, mind pedig műhelyük irányításában tetten érhető integritást értékelte magasra a Pritzker-díj bizottság. Az idei zsűri méltatása szerint Yvonne Farrell és Shelley McNamara úttörő munkát végez egy olyan területen, amely hagyományosan a férfiak által uralt szakma volt és az egyensúly még mindig messze van. Úgy értékelték, hogy példaértékű szakmai tevékenységükkel másoknak is követhető irányt mutatnak. A chicagói zsűri egyebek között azt is kiemelte, hogy a díjazottak felelősségteljesen bánnak a természeti környezettel.

A díj odaítélésének hírére Yvonne Farrell azzal reagált, hogy az építészetet a földkerekség egyik legösszetettebb és legfontosabb kulturális tevékenységként lehet körülírni.

"A mienkhez hasonló irodák világképébe szorosan bele tartozik, hogy helyet találjunk olyan értékek számára, mint például a humanizmus, a kézművesség, a nagylelkűség és a kulturális kapcsolat azokkal a helyszínekkel és környezetekkel, amelyeken dolgozunk. Ennek elérése érdekében gyakran erőfeszítéseket kell tennünk." – mondta McNamara.

Farrell és McNamara egyik legjelentősebb műve a milánói Bocconi Egyetem 2008-ban átadott új épülettömbje, amelyet a World Architecture Festival zsűrije már teljes elkészülte előtt A világ legjobb épülete fődíjával tüntetett ki, mágikus föld alatti birodalomként titulálva.

Másik jelentős munkájuk a limai műszaki egyetem új épület, amely elsőként nyerte el a Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) 2016-ban alapított nemzetközi építészeti díját. 2013-ban Stirling Díjra jelölték az írországi Limerick Egyetem Egészségügyi Iskolája új épületét, 2019-ben a RIBA Aranyérmet ítélték nekik.

2018-ban a velencei Építészeti Biennálé kurátoraiként is bemutatkozott ír építészpáros a 100 ezer dollárral járó elismerés első ír díjazottjai.

Az építészeti Nobel díjként is emlegetett, legjelentősebb életműdíjként számon tartott elismerést a Hyatt szállodalánc tulajdonosa, a Pritzker család alapította 1979-ben. A nemzetközi zsűri minden évben titkos szavazással választja ki a jelöltek közül a győztest, aki „tehetsége, tervei és elkötelezettsége révén jelentősen hozzájárult az emberiség és az épített környezet fejlődéséhez”.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások