d.adel | 2019.07.16

Különleges, az energiafelhasználás optimalizására hangolt óvodaépületet tervezett a Christensen & CO Architecter a dániai Hørsholmban. A Solhuset (napház) formabontó megoldásai és kiemelkedő energiahatékonysága a jövő oktatási épületei számára is mintául szolgálhat.

Számos frappáns megoldásra volt szükség ahhoz, hogy egy ideálisnak nem nevezhető telken nem csak aktív, de egyenesen önfenntartó házat hozhassanak létre a tervezők. Egy ék alakú telket nehéz hatékonyan kihasználni, ők azonban előnyt kovácsoltak a nehézségekből: háromszög alakú alaprajzi elrendezést választottak, amely a hullámzó tetővel remek harmóniában áll, de segíti a tetőfelület minél jobb kihasználását is.

A tető hajlásszöge a beágyazott napelemek és tetőablakok számára egyaránt a lehető legszerencsésebb, a teljes felületen kialakított extenzív zöldtető pedig amellett, hogy természetes látványával segíti az épület tájba illesztését és oxigént termel, tárolja az esővizet, kiváló hang- és hőszigetelést ad, ráadásul fontos szerepe van a napelemek hűtésében is.

Bár az épület látványát alapvetően a Dánia lankás vidékeire emlékeztető zöldtető és a homlokzaton elhelyezett, feltűnően sok nyílászáró uralja, a tervezők nagy figyelmet fordítottak az anyaghasználatra és a technikai megoldások időtállóságára is. Ezért építették a tartószerkezetet különleges, kiváló hőtárolási képességű betonból, ezért kerültek a homlokzatokra a remek hőszigetelésű ablakok, és ezért választották a VELUX INTEGRA®automata tetőablakokat, amelyek kiválóan illeszthetők épületautomatizálási rendszerekhez, hőkezeléssel tartósított fa magjuk növeli az ablak élettartamát. A kiváló hőátbocsátási tényezőjű 66-os (Uw=1,0 W/m2K) üvegezésű tetőablakok esőérzékelője és automata szellőztető rendszere az épület üzemeltetésére használt energiaigényt minimálisra csökkentik, miközben természetes fénnyel és friss levegővel árasztják el a helyiségeket. A VELUX INTEGRA® tetőtéri ablakokat elektromos áram vagy napelem cella által vezérelt motor hajtja, a napelemes változatokat az elektromos hálózathoz sem kell csatlakoztatni, ezért beépítésük is gyorsabb és egyszerűbb.

A szerkezeti és épületenergetikai megoldások mellett – mint a nagy mennyiségű szigetelés vagy a 250 m2 napelem, amely a világítás mellett az épület hőkomfortjáért és melegvizéért is felelős hőszivattyú működését is biztosítja – olyan komplex épületirányítási és energiatermelési rendszert építettek a tervezők, amely által az épület kevesebb energiát használ, mint amennyit termel. A többlet nettó energiatermelést úgy kalkulálták, hogy az óvoda ökológiai terhelését mintegy negyven év alatt pozitív irányba fordítja, kompenzálja az építőanyagok gyártása és az építkezés alatt keletkezett szén-dioxid kibocsátást és környezeti terhelést is.

A homlokzatokon levő ablakok a VELUX tetőablakokkal kombinálva több mint háromszor annyi fényt engednek be, mint egy átlagos épületben; amikor pedig – különösen a nyári hónapokban – a napfény sugaraitól védeni szeretnék a bent lévőket, a rendszerbe integrált és napelemmel működtetett változatban is elérhető VELUX külső hővédő roló biztosít hatékony védelmet a legnagyobb kánikulában is, amely akár a napsugarak 76%-át is megszűri, így zárt ablakoknál akár 5 °C-kal lehet hűvösebb. Amikor teljesen el kívánják sötétíteni az egyes helyiségeket a VELUX fényzáró rolók egyetlen gombnyomással leereszthetők.

Környezetvédelem, látvány és funkcionalizmus kényes egyensúlyát találták meg a tervezők ebben az épületben, amelynek különleges megoldásai bizonyítják: gondolkodó építészek okos megoldások és kiváló anyagok használatával kiemelkedő minőségű épületet hozhatnak létre.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások