hír tervek Budapest levéltár Nemzeti Hauszmann Program Petz Samu

A Levéltár is kap egy régi-új tornyot a Várnegyedben


sebesp | 2020.12.27

Újabb történelmi épületet újul meg a Budai Várban, melynek részeként egy funkcióját vesztett torony és egy több, mint száz éve csak az íróasztal fiókjában porosodó terven létező épületszárny is megvalósulhat.

A kormány döntése alapján a Várkapitányság építi vissza a Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületének második világháborúban megsérült tornyát, amelyet a helyreállítása helyett 1945-ben felrobbantottak – tudatta a Nemzeti Hauszmann Program közösségi média oldalán.

Országos Villamos Teherelosztó helyén megépül az az épületszárny is, amelyet a Levéltár korabeli építésze, Pecz Samu tervezett, de az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el. Az új épületrészben a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja kap majd helyet, mellette egy rendezett parkot is kialakítanak. Egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt területet újul meg modern tartalommal, de a jelenkort minden ízében tagadó építészeti külsővel a Várban.

A Nemzeti Hauszmann Program keretében megvalósuló fejlesztés eredményeként a Levéltárba látogatók egy sosem volt múlt romantikus díszletébe csomagolt, 21. századi igényeket kielégítő környezetben ismerkedhessenek meg a nemzet értékes írásos emlékeivel és az ott dolgozók áldozatos munkájával.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program facebook-oldalaMagyar Közlöny

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások