hír pályázat

A Magyar Építész Kamara nem bánja, ha laikusok is ötletelnek a Gellért-hegyre


sebesp | 2016.07.28
A Budapesti Építész Kamara közleménye az ötletpályázattal kapcsolatban

"Közlemény

A Magyar Építész Kamarának a területi kamarákkal közösen egyik legfontosabb feladata, hogy országunk fejlődéséhez hozzájáruló építészeti tervpályázatok a szükséges számban és minőségben lebonyolításra kerüljenek. Az elmúlt időszakban előremutató közös tevékenység folyik a Miniszterelnökségen belüli Füleky Zsolt helyettes államtitkár vezette helyettes államtitkársággal. Többször hívtuk fel a figyelmet arra, hogy egy-egy állami fejlesztést megelőző döntést szakmai szinten is meg kellene alapozni. Ezért üdvözölte kamaránk a Gellért-hegy felújításával kapcsolatos ötletpályázat gondolatát.

Az ötletpályázat lényege, hogy azon szakmai végzettséghez nem kötötten részt vehet bárki, aki e témában hozzászólni kíván a terület kialakulásának jövőképéhez. Ez a módszer egyrészt nyilvánossá teszi a szándékot, másrészt mindenfajta elkötelezettség nélküli ötletek, elképzelések, gondolatok beszerzésére irányul, ezzel társadalmasítva a kormányzati szándékot.

A Magyar Építész Kamara Bíráló Bizottsági delegáltjának, valamint a Magyar Művészeti Akadémia delegáltjának és a Budapesti Építész Kamarának egységesen az a véleménye, hogy a tervpályázati kiírás, annak tartalma és szándéka jól tükrözi azt, hogy nem egy természeti környezetet, kulturális, kultikus hátteret felülíró ötlethalmaz megvalósítását várja a kiíró, hanem azt, hogy ez a főváros szempontjából kiemelten értékes látványelem miként tehető jól megközelíthetővé, használhatóvá, hogyan lehet képes egyre több hazai és külföldi látogató befogadására anélkül, hogy a hegyet gépkocsik és buszok áradata öntené el.

Mindezek után a Budapesti Építész Kamara elhatárolja magát a Népszabadság 2016. július 25.-én, hétfőn megjelent számában foglaltaktól, mely szerint a Gellért-hegy továbbfejlesztését laikusok ötlete nyomán kell megvalósítani. A pályázat lebonyolítása elindult, ősszel mindenki számára láthatóvá válik annak eredménye, amely azonban semmilyen jellegű továbbfejlesztést nem tesz kötelezővé.

A kiírók várják tehát a megfontolt, előremutató, konstruktív lehetőségeket szintetizáló gondolatokat mindannyiunk közös érdeke, a Gellért-hegy értékeinek bemutatása, a terület használhatóbbá tétele szempontjából.


Budapest, 2016. július 27.


Bálint Imre DLA
BÉK elnök

Szalay Tihamér
MÉK alelnök

Turi Attila
MÉK alelnök/MMA delegáltja"


Forrás: Budapesti Építész Kamara

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások