sebesp | 2019.04.11

Nemrégiben bemutattuk a Magyar Nemzeti Galéria SANAA tervezte hasonmását. A Ligetvédők kiszúrták, hogy a Magyar Zene Házát tervező Sou Fujimoto is szívesen ismétli önmagát.

Sou Fujimoto japán építész az átlyuggatott tető gondolatával háromszor is előrukkolt már (bár a magyar tervnél későbbi tervekről van szó -  a szerk.). Magyar Zene Háza mellett a franciaországi Pézenas-ba megálmodott wellness-központ, és egy katalóniai társasház terve is hasonó ötlettől vezérelve formálódott. A marketing is hasonló szlogenekkel él, mint transzparencia, vagy természetközeliség, de a valóságban a tervek megvalósíthatósága meglehetősen kérdéses. Gondoljunk csak a budapesti projektre, amelynek pályázati látványtervein még áttörtek a tetőn a százéves fák, a valóságban azonban kivágás az osztályrészük. (A látványterveken igazából kifejezetten fiatal fákat látunk – a szerk.)

Ha az épületbe integrált, megtartott fák élményéről le is kell mondanunk, belülről még mindíg megtekinthetjük a kissé megtépázott parkot, hiszen „A Magyar Zene Háza épületében Fujimoto másik szembetűnő ismertetőjegye is felfedezhető, az áteresztőképesség. A múzeumba üveg oldalfalakat tervezett a sztárépítész, melyek olyan nyitott érzést keltenek, mintha az ember a szabadban sétálna.”  – tudatja a Liget Projekt honlapja.

Nem tudhatjuk persze, hogy a külföldi projektek is átesnek-e hasonló egyszerűsítéseken, mint a budapesti, az azonban megnyugtató, hogy a Magyar Zene Házának már úton vannak a testvérei, így nem kell majd magát egyedül éreznie.

Forrrás: https://www.facebook.com/ligetvedok/photos/a.1313971882006089/2379050958831504/?type=3&theater

(Szerkesztőségünk a fentiekkel nem ért egyet, szerintünk például a Lánchíd értékéből nem von le, hogy Thierney Clark nagyon hasonlót tervezett Marlow-ba illetve Shorehambe és Londonba - utóbbi kettő egyébként már nincs is meg... – a szerk.)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások