hír cikk Ybl Ybl Kioszk Ybl Budai Kreatív Ház

A megújult Ybl Egyesület és a Budapesti Metropolitan Egyetem partnersége


Ware-Nagy Orsolya | 2019.04.08

A Budapest Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Kara és az Ybl Egyesület 2019. évi megújulásának köszönhetően szorosabbra fűzi együttműködését.

Az 1995 óta működő Ybl Egyesület központi témája Ybl Miklós szellemi és tárgyi hagyatéka volt, amellett,hogy bemutatta a kortárs építészeti munka új struktúráit, az építészeti műhelyeket, stúdiókat. A mostani megújulás a 180 fokból 360 fokos fordulat a kortárs művészetek, művészeti képzési intézmények, kiemelten a designer szakma felé. Az Egyesület mostantól az Ybl Budai Kreatív Házban, az egykori Ybl Várkert Kioszkban folytatja működését, újabb lehetőséget adva ezzel az építész és design szakmának a kapcsolattartásra, rendezvények, szakmai programok megvalósítására.

„Az Ybl Egyesület fennállása óta Ybl Miklós munkásságának és személyének állít emléket a nevét viselő Ybl-díjas építészek szerepvállalásával. A METU képviseletében Kovács Zoltán DLA belsőépítész

tervező művész és jómagam is, mint az Ybl Egyesület vezetőségi tagjai szerepet kapunk az egyesület tevékenységének tervezett kiterjesztésében.

Az Ybl Egyesület határozott célkitűzése, hogy a jövőben a kortárs építészeti közélet és a következő építészgenerációk oktatása felé is nyitni készül. A METU céljai sokban egybeesnek ezzel, amennyiben az épített környezettel kapcsolatos, szerteágazó képzéseit integráltan - a MyBrand oktatási módszertan alkalmazásával - kívánja fejleszteni, bevonva az építészek széles körét az érdemi munkába.” – vélekedik Bachmann Bálint, a METU rektora, az együttműködés fontosságáról, értékeiről.

„Az Ybl Egyesület, Ybl Miklós munkássága egy olyan közszeretetnek örvendő érték, mely kiállta a történelem és a szakma minden létező megpróbáltatását. Egy ilyen erős „márka” képes olyan további értékeket és szellemiséget is hordozni, továbbadni, hitelesíteni és képviselni, melyek a jelen – és főleg a jövő – generációi számára nélkülözhetetlenek.

Milyen értékek ezek? A társadalom egészséges viszonya a saját épített környezetével, a jól megtervezett tárgyi világunkban megtapasztalható esztétikai és funkcionális összhang nyújtotta értékek tudatosítása, és megbecsülése.

A jövőbeli feladatunk az, hogy bemutassuk, hogy a designer gondolkodásmód hogyan segíthet az emberközpontú építészet szélesebb körű elfogadtatásában. Ebben az összes társszakmát is segítségül hívjuk partnerként, hiszen ez a logika mozgat minden sikeres alkotást, legyen a mérete egy városrész, egy épület, egy enteriőr, vagy akár egy fiókfogantyú.

A nemzetközi design piacon töltött 25 év jó gyakorlatait szeretnénk megosztani, és párbeszédet kezdeményezni a lehető legszélesebb körben.” – nyilatkozta az Ybl egyesület vezetőségi tagja, Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa, a METU Magisztrátusának tagja.

Az Ybl Egyesület tisztségviselői:
Elnök képviselő: Szmodits Julia
Elnökségi tagok: Kovács Zoltán DLA belsőépítész tervező művész; Feuertag Otto, az Europa Design alapítója
Ybl Egyesület Ybl díjasok Tanácsának képviselője: Dr. Bachmann Bálint DLA
Az Ybl Egyesület 2019. évi tervezett programjai
április 6. szombat: XVIII. Ybl Miklós és a Magyar Építészek, Építőmesterek Ünnepe

május 30.–június 22.: VIII. Szoborünnep
szeptember 13. péntek: Ybl Klub megnyitása
október 1. kedd: XIII. Építészek – Zene Világnapja, Bauhaus 100
október 2. szerda: XIII. Ybl Konferencia „Designer-e az építész?”

További információ: Ybl Egyesület honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások