Csépé | 2019.03.11

Ben van Berkel, Spela Videcnik, Asako Yamamoto, Junya Ishigami, Zoboki Gábor és Emiel Lamers a Metszetben. A címlapon a Magyar Telekom-székház a Tiba Stúdiótól. Bemutatjuk még a Párisi Udvar felújítását és Peter Zumthor egy új, meditatív villáját.

Az eseményhez hasonlóan a Metszetnek is a témája a Kelet és Nyugat. A címlapon a Tiba Építész Stúdiótól a Magyar Telekom székháza, míg a legtöbb cikk az Építészkongresszussal foglalkozik. Emiel Lamers bevezető cikkében az építészek külföldön tervezésének okait és történetét is taglalja, kitérve az előadó építészekre is. Utána az ő cikkeik következnek: Ben van Berkel a hongkongi Lyric Theatre terveit mutatja be, Zoboki Gábor a Nemzeti Táncszínházát, Spela Videcnik egy párizsi apartmanházat és a Bate Boriszov stadiont. A két japán előadó közül Asako Yamamoto a Kójaszan vendégházat és a Nisiodzsi ház terveit ismerteti, Junya Ishigami pedig a Tocsigi „Art biofarm” mesterséges táját tárja az olvasók elé.
A keleti vonalat folytatja az egykor „mór” stílusban épült Párisi Udvar, melynek az Archikon által végzett felújításáról Déry Attila írt, Peter Zumthor villájáról, szekuláris menedékházáról Sebes Péter közöl elemzést. Érdemes kiemelni a tervpályázat rovatot is, ahol a Budapest Déli Városkapu pályázatán nyertes Snøhetta-terv mellett a Centrumkórházak három nyertes pályázatáról is találunk egy-egy látványtervet.

A Metszet itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások