hír díj cikk

A Pritzker-díj 2015 nyertese: "Semmi különöset nem tettem"


sebesp | 2015.03.11
Egy nappal halála után jelentették be, hogy Otto Frei, az 1972-es Müncheni Olimpia stadionjának tervezője kapja az idei Pritzker-díjat.

A Pritzker-díj bizottsága a tervezettnél két héttel korábban bejelentette, hogy Otto Frei kapja idén az egyik legrangosabb építészeti elismerést. A német építész és szerkezettervező 89 éves korában, héfőn hunyt el. Bár a díjat formálisan posztumusz kapja, előzőleg a bizottság elnöke felkereste wambronni otthonában, és tájékoztatta a díj odaítéléséről.

"Igazán boldog vagyok, hogy megkapom a Pritzker-díjat, nagyon köszönöm a zsűrinek és a Pritzker családak. Semmi különöset nem tettem, amivel kiérdemelhettem volna ezt a díjat. Csak az motivált, hogy újfajta épületeket tervezzek, és segítsek a szegényeken, különösen a természeti katasztrófák után. (...) Most egy boldog embert lát maga előtt." - mondta Otto Frei nem sokkal a látogatás után.

"Élete során Frei újszerű, példa nélkül álló tereket és szerkezeteket hozott létre. Ismeretet alkotott. Mély hatása ebben áll: felfedezéseivel nem adott másolandó formákat, de új ösvényeket nyitott" - nyilatkozta a bizottság.

Legismertebb munkája a Günther Benisch-sel közösen tervezett Müncheni Olimpiai Stadion, melynek kötélszerkezetű lefedése többekben ma is csodálatot kelt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások