Rajki Diána | 2016.06.14
Mindig kihívás az építésznek, ha egy történelmi területre kell házat tervezni. Álmosdi Árpád, Csendes Monika és Pölös István egy ilyen feladattal, egy szolnoki lakóház felújításával nyerték meg a tavalyi Creaton Építész pályázatot. A ház egyszerre modern, mégis több vonása hagyományos jelleget ölt.

A Creaton kerámia tetőcserepek építészeti felhasználásait szemléző 2015. évi pályázatra érkező művek versenyében a zsűri elnöke, Marosi Miklós szerint ismét egyhangú és gyors döntés született.

Tapasztalt motorosként szívesen veszek részt a Creaton pályázat zsűrijében – kezdte értékelését Marosi Miklós. – A pályázat és a kiíró érdeme, hogy nincs profilírozva, milyen épülettel lehet pályázni, egyetlen kitétel, hogy legyen Creaton cseréppel fedve. Így a templomtól a lakóházig minden megtalálható volt idén is a pályaművek között, mégis könnyű volt a döntés. A zsűri egyhangúlag ítélte Álmosdiék házának az első díjat. Sok házzal ellentétben ezen nem látszik az erőlködés. Egy ötlet, egy játékos megoldás, mégis a maga egyszerűségében totálisan illeszkedik a környezetébe. Első pillanattól szerettük a házat” – mondta el Marosi Miklós, a zsűri elnöke.

Álmosdiék egy olyan telekre tervezték az épületet, amelyen korábban egy 1890-ben épült tornácos parasztház állt, és amely az évek során életveszélyessé vált. „A házat a teljes szerkezeti amortizálódás miatt le kellett bontani. A tulajdonos hiába szerette volna változatlan formában újjáépíteni az épületet, a szabályozási terv előírásai ezt nem tették lehetővé. Ezért a régi hangulatot őrző, korszerű épületet terveztünk új funkcióval és modern részletekkel.”

Egy-egy ilyen „játékos, könnyed megoldásnál” mindig benne van a levegőben, hogy esetleg nem tetszik a megrendelőnek a végeredmény. Erről a nyertes így vallott: „Bizalmi helyzet volt a megrendelők és köztünk, hiszen terveztünk már nekik épületet. A folyamatos egyeztetés ellenére sem voltam benne biztos, hogy az eredmény maradéktalanul elnyeri a tetszésüket. Végül is elégedettek a házzal, azt hiszem. Itt is bebizonyosodott, hogy jó megrendelő nélkül nincs jó építészet."

A történelmi területre épített háznál a tervezőknek a modernséget kellett a hagyományossággal jó arányban vegyíteniük. „A Tabán nagyon nehéz hely Szolnokon, hiszen történelmi, középkori településrész. Egy régi épületet kellett a mai formába átírnunk, ez pedig azt a problémát veti fel, hogy mennyire legyen modern a ház és mennyire igazodjon a régi értékekhez. Végig ez a kettősség határozta meg a döntéseket. Voltak olyan anyagválasztások, formák, ahol kimondottan naprakészek szerettünk volna lenni. Voltak olyanok, ahol viszont a hagyományt akartuk követni. A Creaton kerámia tetőcserép kiválasztott modellje mindkettőt tudja. Egyrészt van vastagsága, testes, mint egy jó vörösbor, másrészt viszont a formája miatt naprakész, mai termék” – mesélt a házról Álmosdi Árpád.

A tetőre a Creaton sajtolt tetőcserepei közül a népszerű, sima felületű és egyenes vonalvezetésű DOMINO, NUANCE palaszürke engóbozott cserép került.

Dr. Tamás Anna Mária, a zsűri tagjának értékelése szerint az építész ritkán tud úgy tervezni, hogy az épület hangulatában parasztházat idézzen, ezt mégis XXI. századi megoldásokkal érhesse el. Az eredmény pedig egy igazán izgalmas, kortárs épület, ami előremutató, mégis hozza az eredeti ház hangulatát, egyszerűségével méltón képviseli a múltat.

Építészek: Álmosdi Árpád, Csendes Monika, Pölös István
Szakági tervezők: Vasas Erika (statika), Pavlics György (gépészet), Nagy Attila (villamosság)

(x)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások