hír klímaváltozás London Egyesült Királyság környezettudatos építészet RIBA

A RIBA szerint klímavészhelyzet van, amiért az építészek is felelősek


sebesp | 2019.07.01

A Brit Építészek Királyi Intézete (RIBA) éghajlati vészhelyzetet jelentett be, és elkötelezte magát az éghajlatváltozás hatásainak csökentése érdekében életbe léptetett ötéves cselekvési terv iránt.

A RIBA tanácsának ülésén meghozott döntéssel hivatalosan elismerik az építészek szerepét az éghajlatváltozás okozásában és lehetséges enyhítésében.

"Az éghajlati vészhelyzet a bolygónk és szakma legnagyobb kihívása" – mondta Ben Derbyshire RIBA elnök. "De ahhoz, hogy jelentős hatással legyünk, többet kell tennünk, mint szimbolikus kijelentéseket tenni – a  szavakat hatásos cselekedetekké kell formálnunk."

Az ötéves terv célja, hogy a brit építőiparban a fenntartható megoldások váljanak szabvánnyá, lobbizással javítsák a kormányzati politikát, egyúttal csökkentsék a RIBA saját karbonlábnyomát.

A RIBA arra is elkötelezte magát, hogy támogatja az Egyesült Királyság kormányának törekvését, hogy 2050-ig az ország szén-dioxid-semleges legyen.

"Építészeinknek át kell alakítaniunk a jelenlegi gyakorlatot, és a világ minden táján dolgozó szakembereinkkel együtt olyanná változtatni, amellyel globális szinten hatni tudnak" – tette hozzá Derbyshire.

A Chatham House közelmúltbeli jelentése szerint a világ szén-dioxid-kibocsátásának 8%-a a beton fő összetevőjéből, a cementből származik, ami egyértelműen igazolja, hogy az épített környezet az éghajlatváltozás egyik okozója.

A klímaváltozással kapcsolatos tények nyilvánosságra hozataláért demonstráló Extinction Rebellion (Lázadás kihalás ellen) mozgalom 2019 áprilisában tíz napon át blokkolta London központját, aminek tömeges letartóztatás volt a közvetlen következménye, de az Egyesült Királyság parlamentje ezt követően kinyilvánította a klímaváltozási vészhelyzetet. A napokban New York is hasonló lépésre szánta el magát.

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások