Rajki Diána | 2017.01.02
Egyszerűbb építész tervezői feladatok közé tartozik az ipari csarnok tervezés, de a megrendelő elégedettebb lesz, ha a tervezői munkát egy jól alakítható, a megrendelő igényeihez szabott rendszer támogatja. A Frisomat acélcsarnok standardizált és mégis egyedivé szabható, erre találtunk egy remek példát Gödöllő mellett.

Adott két cég és egy bizalmi kapcsolat: az egyik a 150 éves múltra visszatekintő ipari elektromos gépek forgalmazásával és szervizelésével foglalkozó FEIN cég magyar képviselete, az EW 1867 Kft, aki már 20 éve sikeres itthon. A másik a Frisomat Kft, a belga acélcsarnok gyártó cég magyar leányvállalata, amely immár 25 éve építi a csarnokokat hazánkban. A FEIN képviselet üzlete jelentősen fejlődött az elmúlt években, így felmerült a telephely bővítésének szükségessége és az igény, hogy a szadai bérelt telephelyet sajátra váltsák. A gödöllői ipari parkban fekvő telekre álmodtak egy új raktárbázist, és hamar eldöntötték azt is, kit bíznak meg a feladattal, mert az ügyvezető, Gombás Tibor már ismerte a Frisomat nevét: „Már 1992 óta üzleti kapcsolatban állunk a Frisomattal, ezért a személyes kapcsolat és a két évtized alatt kialakult bizalmi viszony segítette az acélcsarnok gyártójának kiválasztását. De nemcsak a gyártó személye nem volt így kérdés, mert a Frisomat tervezői ajánlással és komplett kivitelezéssel is segítette a megvalósulást.” 2016. augusztus végére épült fel 528 m2 alapterületen az új raktár-, szerviz és irodahelyiségeket is magába foglaló Sigma csarnok. A költözés után a cég tárolókapacitása 50 százalékkal nőtt, így nyitva áll a lehetőség a napi üzletmenet további bővítésére is. Az ügyvezető gyors és költségkímélő megoldást keresett és ebben partnerre talált a Frisomatban. Az alapozás 2016 márciusában kezdődött, és bár a teljes kivitelezés 6 hónapot vett igénybe, ebből a csarnok építése mindössze egy hónap volt, és a munkatársak augusztusban már be is költöztek az új épületbe.

A siker záloga a tervezői és kivitelező együttműködés

A Sigma csarnokot a budapesti RÓF Építész Kft. tervezte, amelyre ifj. Farkas Zoltán építész így emlékszik vissza: „Nagyon korrekt megbízóval dolgozhattunk, ami jelentősen megkönnyítette munkánkat. Az építtető kérésére zárt magastetős épülettömeg készült, 33x16 méteres csarnokjellegű földszintes épület, ami nemcsak a raktárrészt foglalja magába, hanem az oktatótermet, bemutatótermet, irodai és szociális épületrészt is.” Az iroda ajánlás útján, a Frisomat Tervezői Hálózatának tagjaként került építész tervezőként a beruházásba.
Egy standardizált épület tervezése az egyszerűbb tervezői feladatok közé tartozik, de itt is kiemelten fontos, hogy a megoldás ne ujjgyakorlat legyen, hanem a csarnok lehetőségeit és az ügyféligényt, a helyszín adottságait és a helyi előírásokat megismerve a legjobb megoldás szülessen. És persze a projekt is jobban halad, ha a tervező ismeri az igényeket és az alapanyagot. Ebben az esetben a gödöllői ipari parkban ez a kettős egészült ki azzal, hogy egy, a beruházó által megbízott, az igényeit ismerő és a pontos megvalósítást ellenőrző műszaki ellenőr dolgozott közösen a Simga csarnok építésén. A Frisomat szakembergárdája pedig a kivitelezés egy hónapja alatt a gyors és összeszokott munkaerőt is biztosította mindehhez.
„Ahogy bármely más beruházásnál, nálunk is voltak technikai, időjárási és koordinációs fennakadások, de a jó kommunikáció és a kivitelezők rugalmas és gyors reakciója elhárított minden nehézséget. A végeredmény így természetesen elképzeléseink szerint alakult, így az ipari parkban másoknak is ajánlottam a Frisomat acélcsarnokait.” – Gombás Tibor így értékelte az együttműködést.

Sigma csarnok ipari igényekre szabva

A csarnok hidegen hengerelt HSS acél szerkezet Sigma profilokból áll, ami egyedülálló stabilitást és szilárdságot biztosít, és az épület szélessége akár 22 métert is elérheti. Egyedivé pedig a felhasználást segítő számtalan kiegészítő teszi, a széles kaputól a tetővilágítóig, a szintosztó födémtől a szigetelt panelekig. A belga Frisomat cég hazánkban is számos acélcsarnokkal büszkélkedhet az 500-1000 négyzetméteres kategóriában. Az elmúlt 25 évben az iparban és mezőgazdasági területeken is bizonyította, hogy a KKV szektorban az infrastruktúra fejlesztéséhez látványosan hozzájárulhat a tároló- vagy termelőkapacitás bővítése, ami áttételesen az üzlet fejlődését segíti. A biztonságot és kiszámíthatóságot nyújtja a Frisomat Sigma acélcsarnoka, és a szolgáltatási háttér, a tervezéstámogatástól a kivitelezésig, biztosítja, hogy tervező és megbízó egyaránt elégedett legyen a könnyűszerkezetes acélcsarnokkal.

További információ a Frisomat Sigma csarnokokról >>

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások