hír exkluzív metszet Településkép

A települési arculat témakörét járja körül a Metszet 2019/5. száma


Ware-Nagy Orsolya | 2019.10.10

Megjelent a Metszet 2019/5. száma, amely a települési arculatot, az egyes épületek és épített környezetük közötti viszonyt vizsgálja hazai és európai példákon keresztül.

Vezércikkünk a MOME megújult campusával foglalkozik, címlapon a 3h tervezte új oktatási tömb, háttérben az emblematikus fehér, szocialista realista épülettel, amely kívül-belül megújult a közelmúltban. Wesselényi-Garay Andor cikkében elsősorban ezel az épülettel és a 3h Építésziroda szakmai útjával foglalkozik, de előkerül az 1954-es, Farkasdy Zoltán-féle és a 2004-es, Csomay Zsófia jegyezte épület is.

További magyar példa Derekegyház új katolikus temploma, a veszprémi Vár Áruház homlokzati megújulása, illetve a csíkszentsimoni lovarda. Az írországi, Cork megyei tervezési útmutató tízéves tapasztalatait mutatja be néhány követendő példával Mike Shanahan cikke. Természetesem foglalkozunk a hazai Települési Arculati Kézikönyv témakörével is, Turi Attila Budakalász közelmúltban épület házait szemlézve mutatja be a gyakorlati megvalósulást, míg Füleky Zsolt, illetve Kolossa József az elméleti és jogszabályi háttérbe és a jövőbeni tervekbe nyújt betekintést.

Most sem maradnak el állandó rovataink, szintén az illeszkedést vagy annak hiányát vetik fel az a_pro', a Mai szemmel és a Ciki rovatban bemutatott művek.

A Metszet itt előfizethető.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások