hír BIM BIM alapú tervezés Graphisoft

A teljes építőipart digitalizálná a Graphisoft 2020-ra


sebesp | 2018.09.23
Digitalizálni kell a teljes építőipart, azaz olyan számítógépes rendszert kell alkalmazni, ami lefedi a tervezői, kivitelezői és minőségellenőrzési feladatokat is, mert a szektor csak így maradhat 2020 után versenyképes a belföldi és a nemzetközi piacokon egyaránt – mondta Reicher Péter, a Graphisoft SE Magyarországért felelős vezetője.

Hozzátette, a magyar építőipar az újlakás-vásárlásnál alkalmazható 5 %-os kedvezményes áfakulcs, a családi otthonteremtési kedvezmény program keresletélénkítő hatása miatt, valamint a jelentős állami beruházásoknak és a beérkező európai uniós forrásoknak köszönhetően kedvező helyzetben van. A szektornak azonban fel kell készülnie a 2020 utáni időszakra, ehhez pedig szükség van a digitális megoldások elterjedésére.

Az építőipari szoftvereket fejlesztő Graphisoft szerint a szektor számára megoldást jelent a tervezők, mérnökök, kivitelezők és ingatlanberuházók által egyaránt használható BIM (épületinformációs modellezés) rendszer. Ez a modell összeköti az egyes részfolyamatoknál alkalmazható számítógépes programokat, így a tervezők egyben láthatják többek között az egyes mérnökök munkáit, az épületgépészeti eljárásokat és a minőségellenőrzésnél talált problémákat. A munkafolyamatok összehangolása pedig nagy mértékben csökkenti a beruházás költségeit és növeli az építőipar hatékonyságát.

Reicher Péter elmondta, hogy az Egyesült Államokban, Norvégiában, Finnországban és az Egyesült Királyságban bizonyos beruházási érték felett már kötelező, illetve ajánlott a BIM szemlélettel fejlesztett szoftverek használata.

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, hogy Magyarországon egyes nagy állami beruházásoknál is megjelent már a BIM-rendszer részleges alkalmazása, például a Liget projektnél és a Puskás Stadion építésénél.

A szakember úgy vélte, Magyarországon az épületinformációs modellrendszert 1-1,5 milliárd forint vagy ennél nagyobb értékű állami beruházásoknál kellene használni; számításaik szerint a belépő értéknél körülbelül 200 millió forintot lehetne spórolni.

Megjegyezte, hogy Magyarországon a mérnökök mintegy 80%-a használja a Graphisoft által a világon elsőként kifejlesztett, a BIM technológiát lehetővé tevő építészeti tervezőszoftvert, az ArchiCAD-et.

Az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy pozitívumnak tekinti a Magyar Mérnöki Kamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és a Magyar Építész Kamara által kidolgozott, és a kormányhoz múlt héten eljuttatott beruházási kódexet, amely a közpénzből készülő fejlesztéseknél pontosan meghatározza többek között a beruházási lánc résztvevőit, feladataikat, tevékenységi és felelősségi körüket. Reicher Péter szerint ennek a dokumentumnak az elfogadása segíti majd a BIM alapú rendszerek elterjedését, hiszen ezeknek a bevezetése leginkább a megrendelő érdeke, ami ma Magyarországon a nagyberuházások miatt egyet jelent az állammal.

A társaság magyarországi vezetője a Graphisoftról elmondta, hogy a cég a világ három legnagyobb építőipari szoftvergyártója közé tartozik, 11 országban van saját leányvállalata (többek között az Egyesült Államokban, Mexikóban, Németországban, Olaszországban, Kínában, Japánban), és több mint 100 országban értékesítési hálózattal van jelen. A Graphisoft a német Nemetschek csoport tagja, amely Európa legnagyobb építőipari szoftverfejlesztő és -értékesítő vállalatcsoportja.

A Graphisoft 2018 első félévében Magyarországon 475 millió Ft-os forgalmat bonyolított, ami az előző év azonos időszakához képest 30%-os bővülés. A Nemetschek csoport árbevétele 2018 első hat hónapjában 216 millió € (mintegy 68 milliárd Ft) volt, ami 11,4%-os növekedés 2017 első fél évéhez viszonyítva – ismertette Reicher Péter.

(MTI)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások