sebesp | 2020.05.24

A prágai Ov-a Architekti egy áttetsző üvegépülettel és egy fekete dobozzal egészítette ki a 19. századi faépületek csoportját.

A cseh stúdió két meglévő régi épület felújításával, és a hagyományos épületek léptékét és tömegformálását követő egyszerű, fekete-fehér hozzáadásokkal tette teljessé a Lasvit üveggyár irodáit. A Lasvit folytatni akarta a korábban üvegműhelyként használt meglévő épületek történetét, és a kortárs kiegészítésekkel kommunikálni a márka identitását. A megrendelő egy olyan társaság székhelyének létrehozását adta feladatul, amely folytatja az üveggyártási hagyományokat, és kortárs nyelven ötvözi az üveget és a fényt. A 19. század elejéről származó két hagyományos épületet két további, hasonló méretű és alakú, absztrakt fekete-fehér tömeggel egészítették ki, hogy harmonikus és funkcionális kompozíciót hozzanak létre.

A történelmi épületeket a későbbi korok által hozzáadott részletektől megtisztítva létrejött kontextusban egy új, fehér épület kaphatta meg azt a szerepet, hogy a cég identitását maradéktalanul kifejezze. Az áttetsző üveglapokkal borított épület összeköti a két felújított házba került irodákat. A földszinten egy kávézó, valamint egy találkozóhely kapott helyet, a termékminták könyvtárát pedig a felső szint beton kupolája alatt helyezték el.

Az épület formája, a homlokzati üveglapok lenyomatával együtt, a Česká Lípa régióban megtalálható, pala homlokzatburkolatú házak újraértelmezése.

A homlokzatot összesen 1 400, az épület betonszerkezetéhez rögzített acélvázra szerelt üvegpikkellyel borították. Mindegyik négyzet alakú burkolólap nyolc milliméter vastag és 7,5 kilogramm súlyú. A homlokzati rendszert úgy tervezték meg, hogy a jövőben más projektekben is felhasználható legyen. A rendszer a régióban elterjedt palalemezek arányán és fektetésén alapszik. Az üvegsablon textúrája szintén a palalemezek törési felületét veszi alapul.

A másik új épület szintén a régió házaiból eredeztetett, teljes egészében fekete fémlemezekkel van burkolva. Ennek az épületnek a belsejében négyszintes tér van a cég függesztett lámpatesteinek és fényszobrainak kiállításához és teszteléséhez, amelyek súlya akár öt tonna is lehet.

Az Ov-a Architekti absztrakt megközelítésének eredményeként a megőrzött régi épületek kompromisszumok nélkül élhetnek tovább a kortárs kiegészítésekkel megfrissült harmonikus kontextusban, melyben minden egyes szereplő egyenrangú szereppel bír.

Forrás: Dezeen
Képek: Tomáš Souček

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár





Építési megoldások