hír épületek

Akár hiszed, akár nem: Dubajban már nagyon nyomnák


sebesp | 2015.06.30
A világ első 3D-s nyomtatóval épülő irodaháza készül Dubajban: az egyemeletes, 186 négyzetméteres irodaház kivitelezése a szerkezettől a bútorzatig 3D-s nyomtatóval történik.

A világ első 3D-s nyomtatóval épülő irodaháza készül Dubajban - közölte kedden az Egyesült Arab Emírségek kormánya. Mohamed al-Gergavi miniszter szerint az új projekt abba a nagy ívű programba illeszkedik, amelynek keretében a legkorszerűbb technológia felkarolásával az Öböl-országot az innováció és a 3D-s nyomtatás egyik globális fellegvárává szeretnék fejleszteni.

Az egyemeletes, 186 négyzetméteres irodaház építése és bútorzatának elkészítése is 3D-s nyomtatóval történik. Az iroda "nyomtatása" a digitális tervek alapján egy hat méter magas nyomtatóval rétegről rétegre halad majd, az építőanyag vasbeton, gipsz és műanyag keverékéből áll. Az új technológiával a gyorsan fejlődő városban rövid idő alatt és költséghatékonyan lehet majd új irodaépületeket létrehozni. A miniszter által idézett tanulmányok szerint az építés ideje 50-70 százalékkal, a munkával járó költség 50-80 százalékkal csökkenhet.

A prototípusnak szánt irodaház építése Dubaj és a WinSun Global, egy kínai cég együttműködése révén valósul meg. A kínai partnernek már van tapasztalata lakóházak 3D-s nyomtatásában.

Forrás: MTI

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások